ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Решиха: Откриват Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

Общество
18.04.2019  |  14:30
350
Решението влиза в сила от 1 януари 2020 година, гласи решението на Народното събрание

С пълно единодушие днес народните представители приеха решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Решението е прието с гласовете на 87 депутати. Предвидено е то да влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Предложението бе внесено от Министерски съвет и е на основание чл. 26 т.15 от Закона за отбраната и военновъздушните сили на Република България и чл. 10 ал.2 т.1 във връзка с чл. 9 ал.3 т.2 от Закона за висшето образование. Целта е висшето училище да подготвя висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти за нуждите на гражданската авиация и най-вече за военновъздушните сили в национален, регионален и международен план. 

Основният мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище в Долна Митрополия е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на военновъздушните сили  и авиацията. Предвижда се ВВВУ „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия да бъде висше държавно военно училище, създадено на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. ВВВУ – Долна Митрополия ще бъде на пряко подчинение на министъра на отбраната и ще набере първия си випуск още тази есен, съобщи Българското национално радио. Училището ще има свой печат, знаме и празник на 25 май. 

По-рано тази седмица /на 17.04/ проектът за решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия единодушно получи подкрепа и от Комисията по отбрана в Парламента. „Днес възстановяваме едно училище, което е свързано с редица достижения в авиационната ни култура“, отбеляза председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов. Той допълни, че военновъздушното училище „Георги Бенковски“ има потенциал да отговори на новите изисквания пред ВВС и това е особено важно с оглед на предстоящата реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание подчерта, че с тази стъпка страната ни ще има необходимия капацитет да развива училището и да привлича за обучение и чужденци. Това е прекрасна стъпка, която отваря широко вратите за модернизацията на военновъздушните сили, завърши ген. Константин Попов.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design