ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

ПСИХОЛОГИЧЕСКА РУБРИКА НА КРЪСТОПЪТ: Добротата не се добива. Тя е вътре в теб

Общество
13.06.2018  |  16:53
138

Здравейте, приятели,

Това, върху което е нужно да се фокусираме, е себеизследването и откриването на собствената ни ценност. Защото в този обезсърчителен свят никога не ни стига подкрепата, която толкова много ни е нужна. Себеуважението е процес, а не фиксирана цел. Тъй като всеки ден ни носи нови предизвикателства, конфронтации, болки, загуби и всичко това ни кара да обичаме себе си все по-малко.

Наистина е интересен фактът, че лесно губим надежда и вяра в себе си, когато светът около нас сякаш се разпада. Бързо забравяме за вече решените проблеми, щом се сблъскаме с нов. Изключително трудно е да обичаме себе си, когато ни се струва, че никой не ни обича. Съвсем естествено ни изглежда да се упрекваме за всяка грешка.

Необходимо е да си даваме кураж и да бъдем толерантни към себе си, въпреки че около нас цари хаос. Да осъзнаем, че себеуважението е процес, а не придобивка веднъж завинаги. И точно поради това то никога не може да ни бъде достатъчно.

Вероятно това сте го чували и преди, но не сте съзнавали значението му. Вероятно сте били твърде заети с работа или пък сте погълнати от усилието да живеете на уж и изглежда сте го подминали. Или пък смятате, че идеята да обичаш себе си е твърде проста или прекалено езотерична. Възможно е да мислите, че да се грижите за собствените нужди, да намерите своето място, да се чувствате добре, е егоизъм.

Учили са ни да бъдем праволинейни и като примерни ученици да спазваме правилата на обществото. А те диктуват, че ако правиш това, което хората ти казват, тоест да се стремиш към съвършенство, да си алтруист, да работиш усърдно и да постъпваш правилно, тогава ще си добре. И ние изпълняваме всичко безпрекословно. Но въпреки това намираме ли вътрешно равновесие?

Май нещо не е наред. Нещо липсва. Може би дори не смеем да си го признаем. Трудно е човек да признае пред себе си, че животът не го удовлетворява. Дори не знаем откъде да започнем, за да го подредим този живот. Когато сме сами и маските са свалени, сме объркани и уязвими. Именно объркаността и несигурността са отправните точки към откриването, към растежа, към промяната.

Има един основен принцип и той гласи:

Ти си добър и добротата ти е неизменно в теб самия. Не е необходимо да правиш нещо, за да станеш добър. Добротата не се добива. Тя е вътре в теб.

Това, което трябва да сториш, е да я признаеш. Да осъзнаеш, че успехите ти се дължат на нея. Да си добър, е даденост. Но да живееш, проявявайки добротата си, съвсем не е лека задача. Парадоксално звучи, но наистина се изискват повече усилия да отхвърлиш добротата си и да станеш зъл. А и никога не са ни учили да признаваме, че сме добри. Постоянно сме подтиквани да критикуваме, да съдим, да даваме оценки, даже да хулим себе си.

В действителност за нас самите е плашещо да признаваме добротата си. Затова ни е необходимо да я осъзнаем. И това ще ни накара да се почувстваме по-добре. Когато доловим собствената си доброта с цялото си същество, това ще ни промени. Защото признаването на вродената ни доброта е всъщност първата крачка към добиването на себеуважение.

 

При необходимост от помощ и подкрепа пишете на e-mail: rosen_hadjiev@abv.bg, на лично съобщение във facebook на Росен Хаджиев или се обадете на GSM: 0988 33 59 77.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design