ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Проф. Иван ПАЧЕВ, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен: Пръскайте редовно, докато зазреят ранните сортове

Бизнес
20.05.2018  |  15:40
2 106
Проф. И. Пачев

-          Проф. Пачев, може би най-актуалният въпрос в селското стопанство днес е как да се запазят и защитят растенията от пораженията, които нанасят природните явления в последно време. Какви са най-новите прийоми в растителната защита на лозята за 2018 год.?

-          Характерното за тази година в лозарството е, че започна много добре. Зимата беше топла и чак към края на март имаше засилени ниски температури. След като преминаха тези ниски температури, започна успешно развитие на лозите и леторастите дори тръгнаха по-рано от всяка друга година. Около 1 май голяма част от ресите започнаха да цъфтят и това показваше едно относително що-годе стабилно развитие на лозите. До онзи ден, когато паднаха първите валежи в нашия край, нямаше условие за развитие на обикновената мана, на оидиум, на брашнеста мана. След тия дъждове условията естествено ще се влошат, тъй като земята се намокри повече, температурата е висока и това способства за развитието на маните.

-          С какво трябваше да се напръскат досега лозята?

-          Обикновено досега лозята трябваше да се напръскат поне два пъти със системни фунгициди. Например като ридомил голд и други подобни, но най-ефикасен е ридомил голд. Третия път пръскането може и да е с препарат, който е контактен - от рода на "Пионер" или "Фунгуран". Но след градушката, която падна преди дни, където има поразени лози, е хубаво лозята да са напръскани с двупроцентов разтвор на "Фунгуран" или на "Пионер". Това се прави, за да заздравеят местата, където има поражения.

-          Много хора в такива случаи третират с бордолезов разтвор. Ефикасен ли е този препарат?

-          Може и бордолезов разтвор да се използва, и купроцин, в които има активна мед. Но аз ви казвам за най-хубавите. А най-изпитаното средство е бордолезовият разтвор. Показано през годините, че винаги оказва добро въздействие върху заболяванията по лозата.

-          Може ли да се направи разчет колко пъти ще трябва да се направят пръскания върху лозята?

-          Всичко зависи от времето и конкретен разчет не може да се направи за годината колко пъти да се пръскат лозята. Три или пет, или десет пъти – всичко зависи от времето. Ако времето е слънчево и хубаво, примерно около 30 градуса, не се създават условия за болести и по-малко се пръска. През 2009 година, която бе много дъждовна, колега от Сухиндол беше пръскал 18 пъти, а на следващата година - само седем пъти. Ако по-често вали, трябва да се пръска и по-често. Всичко зависи от времето.

-          Излиза, че на практика трябва да се пръска всяка седмица?

-          Да, така е! Горе-долу е така. До юли, докато започнат да зреят ранните сортове, трябва да се пръска редовно, за да се поддържа добър здравен статус на лозите.

-          Някои лозари задават въпрос какво ще стане, ако лозите се пръскат само с изпитаното средство бордолезов разтвор?

-          Нищо лошо няма да стане. Бордолезовият разтвор, както споменах, е изпитано средство срещу гъбните заболявания. С него лозята са третирани, докато не са открити новите ефикасни препарати. Болестите зависят от времето. Ако то е подходящо, то болестите се развиват. И тогава се пръска по-често. Ролята на раздвижените фунгициди, които са системни и контактни, е такава, че системните фунгициди растението ги поглъща и те се движат в соковете. Три часа след третиране веществото вече е проникнало и започва да прочиства и лекува растението. Контактният фунгицид лекува само повърхностно и в това е разликата между препаратите.

-          Какво ще е лозарската година – прогноза има ли?

-          Досега беше добре. Но след градушката и тези дъждове обстановката е променена. Трябва да се влезе в лозята, а това вече лозарите сигурно са го направили, и се види какво е положението. Има места, където реколтата на сто процента е унищожена. В такива случаи нищо не може да се направи, освен да се изрежат зелените леторасти на чепчета, за да се направят залагания на леторасти в следващата година. Това на практика е подготовка за следващата година. Има поражения и в лозята на Института. Има, но не са големи. При тази буря просто е неминуемо.

-          Освен разбиването на градоносните облаци със специални ракети някои разчитат и на предпазните мрежи. Има ли надеждна защита за лозовите насаждения от природните стихии?

-          С ракетните установки е достатъчно, но всеки може допълнително да вложи средства и да направи разходи, за да защити лозето си. Много бяха сериозни все пак пораженията. Не ни остава нищо друго, въпреки всичко трябва да продължи полагането на грижи за лозята. Няма друго решение, за да получим и реколта. Не можем да изоставим лозята, трябва да продължим да ги обгрижваме и ухажваме, казано на шега.

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design