ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Проф. Григор Горчев: Правят се опити с роботизирана хирургия да се източва Здравната каса

Здраве
31.01.2018  |  13:19
2 685
Оперират се пациенти с доброкачествени заболявания, а на онкоболните не се предлага високотехнологично лечение

Десет години от извършване на първата роботизирана операция в Плевен и България бяха отбелязани на 28 януари. По този повод чл.-кор. проф. Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизирана хирургия, и проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен, дадоха пресконференция.

На нея почетният  ректор на университета проф. Горчев заяви, че не знае кой и как е успял пътеката за роботизирана хирургия да бъде разширена и с робота Да Винчи да се оперират миоми, кисти и други доброкачествени заболявания.  Той съобщи, че преди два месеца до него и екипа му е достигнала информация за скрито източване на Здравната каса чрез роботизирани операции на доброкачествени заболявания, които се заплащат от Касата. Професорът коментира, че цената за извършване на такива операции е много висока и те трябва да са единствено за онкологични хирургични намеси. Той и екипът му са изпратили писмо до Българския лекарски съюз,  Министерството на здравеопазването, шефа на Надзорния съвет на Здравната каса.  „Остро реагирахме с една-единствена цел, да бъде свит бюджетът по отношение на роботизираната хирургия само за онкоболни пациенти. Лично аз и ние, които се занимаваме със сериозната хирургия, няма да позволим да се източва Касата за пациенти, които са с доброкачествени заболявания и могат да се оперират със стандартната ендоскопска хирургия при много по-ниски цени от Касата, и да бъдат лишени раково болни пациенти от този тип хирургия“, каза още проф. Горчев. Той допълни, че ако не спре финансирането на роботизираната хирургия при доброкачествени заболявания, ще поиска да бъдат изнесени начините и причините, както и хората, които стоят зад това.    
Проф. Григор Горчев припомни, че една операция с робота Да Винчи струва на касата 8000 лева, докато извършването на лапароскопска или стандартна хирургична намеса при пациенти с доброкачествени образувания  струва  пъти по-малко. „Не може да лишаваме онкоболните пациенти от високотехнологична медицина заради пациенти, които искат да си правят роботика. Като искат да си правят „Да Винчи“ – платете си 8000 лева и си го направете“, заяви проф. Горчев. Той добави, че по темата е нужно да се мисли професионално, етично: "Бих казал мисионерски и основно държавнически, защото всичко, изградено досега, може да бъде сринато с един замах".

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design