ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Председателят на Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България Николай Дойнов декларира подкрепа на плевенските читалища в отношенията им с местната власт

Общество
15.10.2017  |  15:16
657
Николай Дойнов и Чавдар Луканов, областен председател за Плевен на СНЧ

Председателят на Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България Николай Дойнов се срещна в петък с представители на читалищата в община Плевен. Основната тема на разговора бе отношенията им с местната власт и направеното предложение до местния парламент за чувствително намаляване на сроковете, в които общинската собственост да се предоставя за безвъзмездно ползване от читалищата.

„Предложените мерки ги няма разписани в нито един закон. Ако някой подценява една 110-годишна организация като СНЧ, че нямаме механизми за защита, много ще сбърка. Не съм дошъл да заплашвам никого, не съм дошъл да се карам с никого. Ние уважаваме българските институции. Харесвам това, което правят за културата в община Плевен през последните 15 г.“, каза Николай Дойнов.

Той допълни, че в неговите представи читалищата трябва да са партньори на общините. Те са юридически лица и няма никакъв принцип на доминация на едната страна над другата.

„Въпросът с плевенските читалища стана национален проблем – източвали се пари, служителите били мързеливи, не ходели на работа и т.н. По никакъв начин няма да допуснем без доказателства да се хвърля кал върху читалища. Ако има доказателства, който е виновен, нека по съответния ред да получи онова, което е заслужил“ – каза още Николай Дойнов.

„Присъствам на тази среща, без да съм поканена, и съм изумена от това, което чух. Нека говорим за всяко едно читалище поотделно, да не ги поставяме под общ знаменател. Става дума за констатации на 9-членна комисия – предимно от общински съветници. Може ли в едно читалище, което ползва общинска собственост, единствената дейност да е продажба на интернет и кабелна телевизия? Трябва ли да премълчаваме, когато години наред едно читалище дава отчет, че не се върши никаква дейност. Продължавам да смятам, че 35 читалища в община Плевен са много“, каза началникът на отдел „Култура“ Стефка Григорова.

В началото на срещата Дойнов съобщи, че за десети път на 1 ноември СНЧ ще връчи наградата „Следовник на народните будители“. Досега лауреати на тази награда са били едни от най-изявените българи. През 2016 г. неин носител беше патриарх Неофит. За юбилейното връчване визията на наградите е била сменена – новата пластика е дело на видния плевенски скулптор Венцислав Василев. Тази година сред номинираните са акад. Светлин Русев, Огнян Златев, проф. Огнян Герджиков. На 25 октомври комисията ще се събере и ще уточни шестимата носители на наградата за тази година.

От името на СНЧ Николай Дойнов даде на всеки от участниците в срещата уникален сборник – Годишника на президента на Република България за 2016 г., за да попълнят с него своите читалищни библиотеки, материали от отминалия 34 конгрес на СНЧ и сборник с негови интервюта, давани през последните 8 години за най-големите и авторитетни български медии.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design