ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Предизвикани състояния в една изложба в Никопол

Култура
08.05.2019  |  14:43
381

Четвъртата художествена изложба на Боряна Павлова „Състояния” беше открита с вернисаж на 7 май в камерната зала на НЧ "Напредък 1871”. Тя е събитие от ХХХVIII крайдунавски празници на културата – Никопол 2019.

В 26 платна българските мотиви са представени с възрожденски къщи и обаятелни портрети на моми. Любимите моми на Боряна в национални носии са на фона на цветя, други са нагиздени лазарки, а една на кьошка на родопска къща. Вярна на себе си, тя възкресява отминал живот, който няма да се повтори... с картините на стари къщи, окъпани от багри, светлини и сенки през всички сезони. В тях сякаш танцуват градински цветя, снегът е многоцветен, есента не е тъжна. Когато ги гледа човек, му се иска да тръгне по калдъръмените улици, да потропа на някоя порта...

Да, светът се променя. Ние сме последните, които сме ги виждали. Е, има няколко етнографски комплекса, ще ги посещават децата на нашите деца, но няма да имат спомени от дядовата къща на село с дървен чардак и миризливия шибой на баба. Затова се раждат художници – да рисуват миналото и настоящето, да създават памет и красота. Гледайки картините със стари къщи, когато сърцето е все още някъде в миналото, чувството за носталгия не водеше зрителите до негативно настроение. За това се беше погрижила художничката - четири платна с пролетни цветя и пъстра пеперуда подпомагаха трогателното и приятно преживяване на „Състояния”-та.

Накрая – огледало!? Поглеждаш се в него и си доволен, че си видял всичко това, че си съпричастен към талантливото развитие на една самоука художничка, че си й стиснал ръката и си казал "Благодаря, Боряна!".

Художничката Б. Павлова е начална учителка в СУ ”Христо Ботев” и ръководи читалищен кръжок.

 

Николинка Христова

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design