ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Показват Бохотското съкровище в Казанлък

Култура
22.03.2015  |  16:30
960

На 19 март в Историческия музей "Искра" в град Казанлък бе открита съвместната изложба с участието на Регионален исторически музей - Плевен и РИМ - Велико Търново. Експонатите в експозицията бяха представена от д-р Момчил Маринов - директор на ИМ "Искра" - Казанлък, д-р Иван Църов - директор на РИМ - Велико Търново, и Владимир Найденовдиректор на РИМ - Плевен, съобщиха от музея в Плевен. Водещ експонат в изложбата, която е под мотото „Съкровищата на Плевен в Казанлък” е Бохотското съкровище от сребърни купи. Съкровището е открито на 25 юни 1929 г. от три жени, които копаели в двор на село Бохот, Плевенска област. Находката е уникална поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове и на практика Бохотското съкровище е единственото изцяло запазено от този вид.

Сред експонати, показани от РИМ - Плевен в Казанлък, е и Златната купа от Белене, която сама по себе си е съкровище, защото е единственият известен златен съд от този тип и с такава украса.

В изложбата са включени и сребърно фиале, находка с въоръжение на тракийски войн и амуниции с антропоморфни изображения за неговия кон, открити край с. Коиловци; гръцка керамика и магически предмети на тракийски гадател; изработени на ръка кантаросовидни чаши и урна от старожелязната епоха; аскос и ойнохое.

„Съкровищата на Плевен в Казанлък” ще може да бъде посещавана до края на август. Времето на експонирането й е свързано с празниците на розата, когато в Казанлък пристигат гости от цялата страна и от чужбина.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design