ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевенската филхармония отбеляза 85-годишнината от рождението на Божко Шойков

Култура
06.11.2018  |  15:04
542

Идеята на Венцеслава Шойкова да бъде почетена паметта на дългогодишния директор на музикалното училище в град Плевен и неин баща Божко Шойков бе подкрепена от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, Плевенската филхармония и художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев”. Така с три концерта, изложба „Музиката е моя религия” и емоционално наситената „Среща на поколенията” (спомени и музикални изпълнения) в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” плевенската културна общественост, колективът на училището, възпитаници, бивши и настоящи ученици изразиха своето уважение и преклонение пред една личност, дълбоко свързана с музикалната култура на град Плевен, един музикант, който на 3-ти ноември щеше да навърши 85 години.

Концертът на Плевенската филхармония бе под палката на маестро Оливие Олт, гост-диригента от Франция, поканен от Венцеслава Шойкова по няколко причини. Той е човекът, променил нейното професионално развитие, защото през 1988 създава в Париж Европейски симфоничен оркестър по проект на Европейския съюз, където Венцеслава година по-късно става концертмайстор. Оливие Олт познава лично нейния баща и дирижира Плевенската филхармония през април 2008, когато бе отбелязана 10-годишнината от кончината на Божко Шойков. С присъствието на маестро Олт в концерт с български музиканти несъмнено се осъществява мост между френската и българската музикална култура.

В програмата бяха включени Концерт за четири цигулки и струнен оркестър от Вивалди, „Малка сюита” от Дебюси и „Ода на радостта” – финал на Симфония № 9 от Бетовен.

Песента „Дете и ябълка” от Божко Шойков в изпълнение на детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска и съпровод на Магдалена Начева постави началото на този празник на духа. Премиерното изпълнение на концерта от Вивалди в Плевен със солисти Чавдар Вълков, Венцеслава Шойкова, Любомира Тодорова – всички завършили НУИ „П. Пипков”, и деветокласничката Виктория Маринова, развълнува многобройната публика в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”, насити атмосферата с топлина, красота и преклонение. Вълнението на самата Венцеслава Шойкова, която благодари за вниманието на присъстващите, се предаде и докосна всеки човек. Тя сподели мигове от живота на баща си и посланието на сина си Габриел Вълчев, който за съжаление нямаше възможност да присъства на честването.

По думите на маестро Олт „Малка сюита” от Клод Дебюси – един от основоположниците на импресионизма в музиката, е включена в програмата в знак на почит към композитора. През 2018 музикалният свят отбелязва 100 години от смъртта на Дебюси и хората преоткриват красотата и изяществото на неговите композиции, поетичните образи, финеса на музикалния колорит, очарованието на преливащите се багри. Така стана и в Плевен. Публиката бе впечатлена от премиерното изпълнение на четиричастната „Малка сюита”: „В лодката”, „Шествие”, „Менует” и „Балет” – музика, наситена с източни и испански интонации, игра на цветове и екзотичен колорит. Благодарение на маестро Оливие Олт – музикант от най-висока класа!, плевенските филхармоници се справиха отлично с новата в репертоара им творба.

Венцеслава Шойкова умело представяше всяко произведение в програмата и сърдечно благодари на директора на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, който подкрепи идеята за честването на 85-годишнината от рождението на нейния баща, и на домакина на концерта Ивайло Атанасов. „Да завърши концертът с „Ода на радостта” от Деветата симфония на Бетовен, бе идея на г-н Дяковски, за което искрено му благодаря!” – каза Венцеслава Шойкова.

Грандиозният финал „Ода на радостта” се превърна в красив завършек на този празничен концерт, който Венцеслава определи като „Ода на приятелството, на паметта и на човешката радост!”. Мащабното развитие и силни контрасти, съчетанието на вокални и инструментални партии, хорово и оркестрово звучене впечатлиха и непосветените слушатели, оказаха силно въздействие и развълнуваха публиката в зала „Емил Димитров”. Солистите Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, и Пламен Бейков – бас, и Общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева се справиха впечатляващо и естествено бяха възнаградени с бурни и продължителни аплодисменти.

Емоционално наситените интерпретации доставиха удоволствие на многобройната публика и на самите изпълнители. Със сигурност концертът ще се помни дълго и може би точно това заслужава Божко Шойков – един забележителен човек и музикант за плевенската и българската култура!

Августина СЕРАФИМОВА

Снимка: авторът

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design