ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевенчанката Гергана Гергова вече концертмайстор на Кралския оперен театър в Мадрид

Култура
17.10.2017  |  18:12
1 993

Гергана Гергова свири с едно фантастично музикално чувство - такава е оценката на Алфонсо Армада в авторитетния испански вестник АВС за нашата талантлива цигуларка Гергана Гергова. Възпитаничка на плевенското музикално училище „Панайот Пипков“, от новия творчески сезон 2017/18 година Гери е избрана за концертмайстор на оркестъра на Кралския оперен театър в Мадрид. Това безспорно постижение се дължи на нейния безспорен талант и изградения висок професионализъм.

Новият сезон на Кралския оперен театър в Мадрид ще бъде апогеят на едно двойно честване – 200 години от основаването на театъра и 20 години от неговото обновяване. Събитието ще се отбележи и с поставянето на 13 опери, пет от които за първи път, ще има множество камерни и симфонични концерти.

Сезонът бе открит с операта на Моцарт „Луцио Силла“ и се подготвя популярната „Кармен“ от Бизе.

Първата покана към Гергана Гергова да работи с този оркестър тя получава от диригента Айвър Болтън – музикален директор на оркестъра. С него Гергова осъществява няколко проекта с различни оркестри в Германия. Едно от последните сериозни предизвикателства към нашата цигуларка е операта „Златното петле“ от Римски Корсаков.

Във втората интермедия на операта Гергана изпълнява фрагмент от две произведения, обединени в една виртуозна пиеса за соло цигулка с акомпанимент на пиано. В нея се преплитат основните музикални теми от операта: „Концертна фантазия“ от Ефрем Зимбалисти и „Химнът на Слънцето“ от Фриц Крайслер.

За това си изпълнение Гергана Гергова получава много висока оценка от авторитетния испански вестник АВС:

„Слушахме онемели изпълнението на Гергана Гергова. Предлагаше ни с пълни шепи своята виртуозност. Тя пое върху своите рамене емоционалността на двете пиеси. Цигулката й беше част от нея самата, тялото й дишаше с всеки звук. Правеше всичко много лесно и достъпно, с едно фантастично музикално чувство.

Не ни учудва, че е спечелила мястото за концертмайстор“ – пише музикалният критик Алфонсо Армада в АВС.

Независимо от авторитетното място, което заема в Кралския оперен театър, Гергова продължава изявите си с Трио „Имаж“.

На 30 ноември тя и съпругът й, виолончелистът Албан Герхард, са поканени да изсвирят с оркестъра Двойния концерт на Брамс за цигулка и чело в Националната аудитория в Мадрид – най-голямата концертна зала.

Освен това музикантите са сформирали и един суперквинтет – Гергана, Албан и още трима много добри музиканти, техни приятели. През декември те ще предприемат концертно турне из Европа.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design