ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевенчанинът Димитър КОСТАДИНОВ, зам.-председател на Сдружението за биопчеларство: Да научим младите да обичат пчелите

Интервю
22.10.2017  |  16:52
1 540
Предстои в училищата да стартира проектът „Клуб "Млад пчелар“

Димитър Костадинов – офицер от ВВС, потомствен пчелар, който от дете е влюбен в този древен поминък, продължава да търси иновативни форми, за да привлече млади хора към това много специално и важно за живота занимание. Зам.-председател на Сдружението за биопчеларство у нас, той развива и широка обществена дейност. Само през тази година участва в три важни международни форума със свои колеги от редакцията на специализирания вестник „Пчела и кошер“ - в Истанбул на Световното пчеларско изложение и на 45-ия конгрес АПИМОНДИЯ, на Международното пчеларско изложение „Ташмайдан 2017“ в сръбската столица Белград от 4 до 8 октомври. И на още един авторитетен форум на пчеларите тази година в Полша, в Краков, е присъствал Костадинов. Този богат обществен опит и неговата дългогодишна пчеларска практика го карат още по-задълбочено и полезно да прилага познанията си в тази област. Затова и идеята му да направи още по-популярна дейността на пчеларите и да ангажира вниманието на най-широката общественост го довеждат до идеята за създаването на клуб „Млад пчелар“ сред учениците в училищата. В един от кратките моменти, когато се завръща в Плевен от пчелина си в Орляне или от пътувания из страната и чужбина, успяхме да разговаряме с него.

 

- Г-н Костадинов, разкажете за вашата идея да създадете клуб "Млад пчелар“?

- Тази идея отдавна се е зародила у мен. Дори аз съм започнал нейното изпълнение, като трябва да кажа, че от пет години обучавам млади хора от София, Враца и Плевен в сферата на пчеларството от А до Я. Идеята със създаването на клуб "Млад пчелар" е да бъдат обхванати младежите от най-млада възраст и после да се премине към обучение на по-големите. Моите разговори с директорите на отделни училища е още тази есен да се включим в такава инициатива. Ще бъдат създадени клубове в две възрастови групи. Едната за малчуганите от 8 до 12 години, а другата за по-големите – от 12 до 15 години. Този проект стартира в Плевен и Ловеч, като се надявам да добие още по-широка популярност сред младите и техните семейства. Много разчитам и на съвместната ни работа с редакцията на вестник „Пчела и кошер“, които по всякакъв начин представят подобни и други инициативи, свързани с отглеждането и опознаване на пчелите, полезните качества на меда като храна и лекарство, необходимостта от съхраняване на това природно екологично богатство. На това ще учим младите хора – полезността от меда и грижата за пчелите.

- Има ли интерес към подобни иновативни практики?

- Много голям интерес, защото всички осъзнават, че се върши нещо полезно и важно за живота. За да е още по-ефективно нашето занимание, на най-добрите и любознателни ученици от клубовете ще организираме практикум на място по пчелините. Лично аз ще заведа на моя пчелин в Орляне най-добрите, за да се запознаят още по-добре с живота на тези фантастични животинки - пчелите, да разберат тънкостите на този поминък и да се запознаят с полезността и възможностите на пчелните продукти за здравето на човека. Освен това младите пчелари ще получат като бонус по бурканче от моя мед, който е с незаменими качества. Мисля, че това ще е много важно за младите пчелари, тъй като ще усетят и особеностите, и възможностите на биологичното пчеларство.

- Като опитен пчелар с дългогодишна практика каква е оценката ви за тазгодишната пчеларска година?

- Тази година за пчеларите не бе много добра. Под нивото на миналогодишната, но общо взето не е критична. Повлияха много на отглеждането на пчелите лошите климатични условия. Много дъжд, пък след това безкраен пек, преди тях имаше и измръзвания, а като капак през лятото дойдоха и градушки. Затова се получи едно увеличение в цената на меда и продуктите около 15 %. За да се компенсират загубите, пчеларите трябва да търсят най-различни форми и начини да подпомогнат работата си. Това се отнася до това да проявяваме творчество в работата си, да реализираме проекти, с които да дофинансираме отглеждането на пчелите. Аз в момента прилагам един важен прийом в отглеждането – създаване на помощни семейства, в рамките на моите близо 150 кошера в екологичния ми биопчелин. Това е много важно да се направи, ако искам да съхраня пчелина и отглеждането на пчелите, на едно стабилно и рентабилно производство на биомед и на пчелни продукти.

- Мнението ви като специалист – кой е любимият ви мед?

- За мен най-добрият е полифлорният, защото в него е богатството на цялата природа – цветя, билки, аромати и т. н. Но не бива да се забравя, че освен мед лекарите и специалистите препоръчват за укрепване на човешкото здраве и употребата на пчелните продукти. На това всичко, пак казвам, от А до Я, ще учим в клуб "Млад пчелар“.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design