ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: За откриването на Турнира на шампионките по шахмат Мая Манолова избра е2-е4, любимия първи ход на Боби Фишер

Спорт
14.05.2018  |  16:51
2 449
Приех с удоволствие възможността да бъда почетен патрон на това забележително състезание, каза омбудсманът на Републиката

За откриването на Турнира на шампионките по шахмат днес следобед в хотел „Ростов“ омбудсманът на Републиката Мая Манолова избра любимия първи ход на легендарния Боби Фишер. Тя премести „царската“ пешка на белите фигури от е2 на е4 и получи одобрението на присъстващите. Манолова поясни с усмивка, че в детските си години е била запалена по шаха. Тя е патрон на турнира, който е посветен на два юбилея - 90 г. шахмат в България и на 25 г. от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие.

„Това е знаменателно събитие за Плевен. Тук присъстват най-значимите български шахматистки. Неслучайно поканихме г-жа Мая Манолова за патрон – тя е човекът с най-голямо обществено доверие у нас. Турнирът е и един подарък за нашия роден Плевен. Нека най-добрата да стане шампионка на шампионките“, каза при откриването домакинът на състезанието – депутатът Васил Антонов, който е в управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928“ и е член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие.

„Приех с удоволствие възможността да бъда почетен патрон на това забележително състезание. Някой би попитал кое е общото между шахмата и православието. Общото е мъдростта, търпението, отдадеността, но и любовта, включително и към съперника на шахматната дъска. Шахматът е начин за самоусъвършенстване – развива логиката, развива бързината на мисълта, но и почтеността и справедливостта. Обикновено печели този, който е подготвен по-добре. Сигурна съм, че ще имате вдъхновение за игра, а състезанието ще бъде честно“, каза Мая Манолова.

Организаторите поясниха, че за призовата тройка освен наградния фонд е предвидена и по една картина, нарисувана от български художници по време на пленера по живопис „Православни ценности“. Мая Манолова получи първата от тези картини - озаглавена „Червената Мадона“.

Турнирът на шампионките ще продължи до 21 май. В него участват десет от най-добрите шахматистки у нас: гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата "всички срещу всички". Наградният фонд на турнира е 8 000 лв., предвидена е и специална награда от омбудсмана на Република България.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design