ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Взимат превантивни мерки заради африканската чума по свинете

Здраве
21.02.2019  |  18:06
480

Общинските епизоотични комисии имат срок от една седмица, за да проведат заседания във връзка със заболяването африканска чума по свинете. Това реши вчера Областната епизоотична комисия, председателствана от зам. областния управител Татяна Божинова. Поводът за свикването й бе констатиран случай на заболяването в землището на кв. "Повеляново", гр. Девня, област Варна.

На територията на област Плевен няма случай на африканска чума по свинете, категорични са от БАБХ. На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха приети превантивни мерки за недопускане на заболяването с оглед актуалната епизоотична обстановка. Те касаят свиневъдни промишлени и тип А обекти с доказана биосигурност и свиневъдни обекти от т. нар. тип „заден двор”.

В първата категория обекти е задължително отглеждане на свинете в затворени помещения, контрол на всички моторни превозни средства на входа на фермата, дезинфекции, отразяване във входящ дневник на превозното средство, както и на влизащи и излизащи лица. В свиневъдни промишлени и тип А обекти с доказана биосигурност не се допускат лица, които са били в контакт с диви свине, прави се пълен ежедневен контрол и проверка за здравословното състояние на свине от обслужващ ветеринарен лекар. Фуражът се съхранява в затворени помещения и се осъществява контрол на внесения фураж. Стриктно се извършват дезинфекциите при освобождаване на помещенията. При евентуално съмнение за заболяването има изрично задължение да се информира обслужващият ветеринарен лекар към ОДБХ – Плевен.

Особено внимание трябва да се обърне на свиневъдните обекти от т. нар. тип „заден двор”, призова д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ – Плевен. Мерките, които са разписани за този вид обекти, са абсолютно задължителни. Кметовете на общини и населени места следва да осъществяват контрол върху нерегламентираното отглеждане на свине. Животните трябва да бъдат в затворени помещения и да не се допуска свободното им движение по пътища, пасища и бунища. Много важно е фуражът да се съхранява в затворени помещения. Стопаните не трябва да имат контакт с диви свине и месо от отстреляни диви прасета, предвиждат още мерките. Наред с това всички стопани, отглеждащи свине за лични нужди, трябва да имат сключен договор с регистрирани ветеринарни лекари и да изпълняват изискванията на българското законодателство. От ключово значение е биосигурността по време на лов. Важно е да се осъществява и полицейски контрол върху незаконната търговия и превоз на свине, предвиждат мерките във връзка със заболяването африканска чума по свинете.

Новото, което касае ловците, е, че отпадат преференциалните цени за изследване на месото на отстреляните диви прасета след края на ловния сезон, но задължението да се осъществява такъв контрол на месото и съхраняването на труповете до излизането на лабораторните резултати остава в сила, подчерта д-р Иван Йорданов.

Всички общински кметове на територията на област Плевен своевременно ще бъдат информирани за решенията на Областната епизоотична комисия.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design