ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Възстановяват къщата музей на Ангел Спасов

Култура
08.03.2018  |  13:38
523
Комисия е установила, че имотът не се стопанисва добре и е в тежко състояние
Снимка: Община Плевен

Единодушна и категорична подкрепа за възстановяване на къщата музей на народния художник, големия скулптор Ангел Спасов, изразиха членовете на Обществено-експертния съвет по култура в Плевен. Гражданска подписка с това искане беше внесена в Община Плевен и Общинския съвет - одобрение за инициативата са изказали близо 220 души. Задачата на Обществено-експертния съвет бе да изготви становище и да предложи решение на проблема на кмета Георг Спартански, съобщиха от общинската управа.

Присъстващите разказаха, че сградата е била къща музей до 2001 г., стопанисвана от галерия „Илия Бешков”. През 2001 г. със заповед на кмета всички творби и лични вещи и документи на твореца са изнесени, а къщата е предоставена с решение на местния парламент на читалище „Развитие”. Днес около юридическия статут на читалището има въпросителни, тъй като съдебната му регистрация е изтекла през юли 2017 г., уточни началникът на общинския отдел „Култура” Стефка Григорова.

Комисия е установила, че имотът не само не се стопанисва добре, а е в тежко състояние и не е поддържан през годините. Членовете на съвета бяха категорични, че за всички плевенчани ще е чест отново да има музей на Ангел Спасов и че става дума не само за къщата му, а за културната памет на града. В годините назад е имало и други подобни подписки, но последващи действия няма.

Процедурата по връщане статута на къщата няма да е лека. Взето бе решение с протокол от заседанието на Съвета да се предложи на кмета Георг Спартански да внесе предложение до общинските съветници да прекрати договора за отдаване на имота на читалище „Развитие”. Той да бъде упълномощен да предприеме необходимите правни действия за възстановяване статута на къщата музей „Ангел Спасов”. След това ще трябва да минат определени процедури и в Министерството на културата, допълни Стефка Григорова. „Важното е, че днес ние правим първа крачка към осъществяване на инициативата“, каза още тя.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design