ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Със символична първа копка започна ремонт на Градската градина, Водната каскада и пл. „Стефан Стамболов“

Общество
24.06.2017  |  11:45
1 063
Крайната дата за изпълнение на всички дейности по проекта е 16 юни 2019 година

Със символична първа копка в Плевен официално бе даден старт на проекта „Осигуряване на устойчива градска среда“. Церемонията се състоя в петък, в началото на Градската градина в присъствието на представители на местната и държавна власт и представители на фирмите изпълнителки. Символичния старт на проекта дадоха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и ръководителят на проекта Евгени Генов.

Проектът „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020г., процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020“. Общата стойност на проекта е 13 844 761,73 лева, които представляват 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране и 11 768 047,47 лева европейско. Обособените позиции по проекта са три - ремонти на Градската градина, Водната каскада и площад „Стефан Стамболов”. Ремонтите и по трите обекта започнаха още в средата на май.

Реконструкцията на Градската градина ще става поетапно и трябва да приключи до края на октомври. Обектът се изпълнява от Обединение „Градска среда Плевен“. Изпълнител на ремонта на Водната каскада е „Интегрирани строителни системи“ ЕООД, а за площад „Стефан Стамболов“ - „Инжстрой“ ЕООД.

Проектът включва ремонт и на пет пешеходни моста над река Тученица /изпълнител - ДЗЗД „ТН Плевен 2016“/. Предвижда се изграждане и на пет детски и една спортна площадка /изпълнител - „МАРСЕН“ ООД/. Площадките ще бъдат в жк. „Мара Денчева” - ул. „Мануш войвода” - ул. „Ведрина”; жк „Дружба” - бл. 119; жк „Дружба” - бл. 319б; ул. „Мария Кюри” - ул. „Цар Самуил” - ул. „Кала Тепе”; детска и спортна площадка - ул. „Георги Кочев” - ул. „Гренадерска” - ул. „Неофит Рилски”.

Проектът се изпълнява като част от одобрената инвестиционна програма на Община Плевен и включва дейности по инвестиционен приоритет „Градска среда”. Дейностите обхващат рехабилитация и реконструкция за обновяване на общо 30 обекта от обществените пространства за отдих, в това число 5 детски и спортни площадки, 5 пешеходни моста и 17 улици. Апелът ми към всички е да вършим работата си делово, законосъобразно, в срок и качествено, за да бъдат одобрени разходите и да не бъдат налагани санкции, което ще постави под опасност общинските финанси. Не е важно дали ще започнем с фанфари един проект, а как ще го завършим”, заяви кметът Георг Спартански. Той подчерта, че изграждането само на детските и спортни площадки, които ще са по съвременни европейски изисквания за безопасност, е на стойност общо над 900 хил. лв. Кметът припомни и че изграденото със средства по европейски програми трябва да се поддържа минимум 5 години след края на дейностите. „В тази връзка е и най-голямото ми притеснение, защото детските площадки са най-уязвимата от гледна точка на вандалски прояви част от проекта. Стотици хиляди левове влагаме годишно за отстраняване на щетите, държим се като окупатори в собствената си страна. Нека да пазим изграденото”, призова градоначалникът.

Ремонтните дейности по всички предвидени обекти ще отнемат две години и половина. Крайната дата за изпълнение на проекта е 16 юни 2019 година.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design