ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: След незапомнената природна стихия 11 аварийни екипа работят постоянно за отстраняване на пораженията

Общество
16.05.2018  |  14:55
694
Бурята помете покриви и стотици дървета, щетите тепърва ще се изчисляват

Девет екипа на Гражданска защита и два – на общинската фирма „Паркстрой“ са мобилизирани веднага след незапомнената буря, която връхлетя Плевен и околните селища във вторник привечер. Аварийните екипи незабавно започнали отстраняването на падналите дървета от улиците и булевардите на областния град. Контактната мрежа на тролейбусния транспорт е била изключена заради 4 сигнала за скъсани проводници от нея, съобщи днес плевенският кмет Георг Спартански.

„Бях с част от чуждестранните гости за празника на града и слизахме от Панорамата, когато започна проливният дъжд с ураганен вятър и градушка. За много кратко време беше създадена изключително тежка обстановка. Още по пътя видяхме, че падат дървета. От колата се обадих да бъде свикан незабавно кризисният щаб. Видях с очите си какво се случваше в Градската градина. Скоро ще навърша 55 г., такова нещо в Плевен не съм виждал“, разказа градоначалникът.

Веднага след като придвижването станало възможно, в Актовата зала на общинската администрация започнали да се събират хората и институциите, които имат отношение към кризисните ситуации. Щабът започнал веднага да обработва сигналите, които завалели като порой. За щастие има само един инцидент с пострадал гражданин – охранител, който получил нарязвания на едната ръка при опит да затвори стъклена врата на задния вход на Панорамата „Плевенска епопея 1877“. Откаран е в болницата и му е оказана медицинска помощ. Становището на лекарите е, че той ще се възстанови напълно, съобщи още Георг Спартански.

Постъпили са сигнали за паднали клони върху 7-8 коли. Сериозно наводнение е имало при жп надлеза до фирма „Мизия“, което вече е отстранено. Проблеми е имало и в районите на фирмите „Яна“ и „Димитров“ – за тяхното отстраняване също са изпратени аварийни екипи.

Екип е изпратен и в Гривица, където около 50 къщи са с унищожени покриви.

Днес рано сутринта при кръговото движение на входа на Плевен е станала тежка катастрофа с четирима пострадали. По неизвестни причини шофьор на лека кола се е блъснал във „водоноска“, изпратена там да отстранява натрупани наноси и пясък. Четиримата са откарани в болница, няма опасност за живота на нито един от тях, поясни градоначалникът.

По информация от МВР републиканската пътна мрежа в цялата област е проходима. В късните часове във вторник е било прекъснато електрозахранването в няколко селища на общината, но авариите са отстранени още през нощта. Проблеми с водоснабдяването няма в общината.

„Постъпилите сигнали за поражения от бурята вече са няколкостотин. Обработката им продължава.  На сайта на Община Плевен има посочени телефони, на които гражданите могат да подават сигнали. При обработката им необходимостите се степенуват по приоритети. Колкото и голямо желание да имаме, не можем да реагираме за броени минути или на всички сигнали. Затова моля гражданите и фирмите да проявят необходимото търпение и разбиране“, призова кметът.

Той благодари на всички граждани, които още във вторник вечерта предложили на общинската управа да се включат с труд и с моторни резачки в отстраняването на пораженията.   

Георг Спартански подчерта, че ако в началото на своя мандат не е започнал санитарна сеч по улиците, парковете и градините на Плевен, при тази буря, която връхлетя града, със сигурност е щяло да има жертви.

Щетите от бурята тепърва ще се уточняват - назначени комисии ще ги опишат и ще им направят оценка. За пораженията по частните домове Общината би могла да помогне финансово само ако Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати такива средства от Резервния фонд на местния бюджет.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design