ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: „Северняците“ и Джейлян Демирев готвят уникален танц от 65 автентични български хора

Култура
03.05.2018  |  14:09
870
Ще кандидатстват с него за Книгата на рекордите "Гинес"
Снимка: интернет

Уникален танц, който включва 65 автентични български хора, готвят участниците в плевенския клуб „Северняците“ и техният художествен ръководител Джейлян Демирев. Невижданото досега фолклорно изпълнение ще започне в 12,30 ч. на централния площад в Плевен в Деня на светите братя Кирил и Методий – 24 май. То ще продължи час и 18 минути. С него клубът и Джейлян Демирев ще направят опит да влязат в Книгата на рекордите "Гинес".

„Готвим се за това събитие от много месеци и дори години. То е във връзка с 10-годишнината на клуб „Северняците“ и моя юбилей – 55 г. От тези годишнини се роди и идеята да изпълним 65 автентични хора, които ще бъдат изиграни, без да се спира, на площада. Този проект е финансиран със съдействието на Община Плевен, а основен партньор е „Билла България“. Ако времето е неподходящо, ще го направим на 26 май пак от 12,30 ч.“, поясни Демирев.

Според него такова нещо досега не е правено нито в България, нито в съседните държави. Има поставени рекорди, но с голям брой на участниците в изиграни народни танци.

„При нас няма нужда да се стремим към рекорд по масовост. С този богат фолклор, който имаме, трябва да търсим начин да покажем разнообразието в танците ни. Ще се играят хора от Северняшката фолклорна област, Тракийската, Шопската, Пиринската и Добруджанската. Ще бъдат така подредени, че участниците да издържат час и 18 минути. Общо над 250 души от клуба ще танцуват. Основната група е от 100-тина танцьори, останалите ще влизат и излизат от хорото в определени моменти. На финала ще се включат всички. Нито един от тях не е професионален танцьор. Публиката ще има възможност да види хора, които не са играни от много десетилетия“, допълва Джейлян Демирев.

На самото събитие няма да има представител на "Гинес", защото трябва да му се заплатят 10 000 долара. Процедурата е такава, че може да мине и без такъв представител, ако се изпълнят определени изисквания – видеозаснемане, жури, протоколи, нотариус и т.н.

„Ще ги спазим, ще изпратим материалите и ще чакаме решението – дали изпълнението ни ще бъде признато за рекорд“, каза още Джейлян Демирев.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design