ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен с безплатни консултации за Световния ден на хипертонията

Здраве
16.05.2019  |  11:30
408

За 13-и пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, Националната пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ - София, Лайънс клуб и др. Мотото на кампанията тази година е "Качествотото на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане".

На 17 май /петък/ от 11:00 до 18:00 ч., в градовете Плевен, София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.
 
Ето и пълния график за срещите по градове:

17 май, петък, 11:00-18:00 часа:

 

Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните

 

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на метростанция "Сердика")

София – до подлеза на хотел "Плиска", бул. „Цариградско шосе“ 10В

 

Пловдив – ул. "Княз Александър I Батенберг" (парк между 27 и 29 номер)

 

Пазарджик – площад "Съединение" (до парк „Градска градина“)

 

Стара Загора – Централен парк “5-и октомври” (до фонтаните)

 

Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)

 

Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)

 

Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

 

Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

 

Сливен – пред храм Св. Димитър („Попската градина“)

 

Велико Търново - парк "Марно поле"

 
Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.  Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане - като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% - 5 505 пациенти, са починали. Основният мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Българската лига по хипертония и партньори се присъединяват към  световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design