ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен с арт инсталация от чадъри за предстоящ куклен фестивал

Култура
13.06.2018  |  12:07
869

Куклен фестивал „Шарено петле“ става част от културния афиш на Плевен. Общинският съвет прие статут на Фестивала на заседанието си през м. май и решението вече е в сила. „Шарено петле” се явява наследник на Международния куклен фестивал „Хора и кукли” и ще се провежда в Плевен всяка година през първата половина на юли в рамките на 4 дни. Подготовката за първото издание на форума вече е в ход - пред ДКТ "Иван Радоев" се появи цветна артинсталация от чадъри, която се превърна в истинска атракция за малки и големи.

Кукленият фестивал „Шарено петле” се организира от Община Плевен и ДКТ „Иван Радоев”, като на него ще бъдат представяни най-добрите постижения на професионалния куклен театър. Съорганизатори на Фестивала могат да бъдат професионални театрални институти, физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на Фестивала. При възлагане на определени дейности на съорганизаторите се сключват договори, определящи техните права и задължения, гласи решението на местния парламент.

Всички решения, свързани с организирането и провеждането на Фестивала, ще се взимат от Организационен комитет с членове директора на ДКТ „Иван Радоев” - Плевен, представител на Съюза на артистите в България, представител на БАРОК, кукловод и експерти от отдел „Култура” при Община Плевен. Съгласно приетия статут председател на Организационния комитет е началникът на отдел „Култура” в местната управа, а съпредседател по творческата организация - директорът на ДКТ „Иван Радоев”. Организационният комитет има право да избере външен селекционер на участниците във Фестивала.

В „Шарено петле” ще участват само професионални актьори и трупи от всички видове и жанрове, работещи в сферата на кукленото изкуство. Кандидати с международни или национални награди ще бъдат с предимство за участие, в програмата по право участва и ДКТ „Иван Радоев”.

Форумът ще се провежда в две части - представления и творчески работилници, като кандидатите могат да участват с предложения и в двата модула.  „Шарено петле“ няма състезателен характер.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design