ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Откриха възстановения бюст-паметник на Никола Ракитин

Общество
21.10.2016  |  16:04
899

С водосвет, в присъствието на много гости, в Плевен бе открит  възстановения бюст-паметник на поета Никола Ракитин. Паметният знак е разположен пред едноименното читалище в жк „Сторгозия“ и се наложи да бъде възстановен след кражба, чиито извършители не са разкрити и до днес.

Сред официалните гости на церемонията днес бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общинските съветници Диана Данова, Николай Маринов, Пепо Петков, Катя Христова, Георги Велков и Емил Райков. Специално за откриването, по покана на председателя на читалище „Ракитин“ Чавдар Луканов, от София пристигна и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

В кратко слово Дойнов припомни за живота и делото на големия поет, и посочи, че светли имена като него продължават да живеят със стиховете си в сърцата на много хора. Той изрази увереност, че един ден класици като Ракитин ще бъдат изучавани не само в университетите, но и в училищата. 

Присъстващите приветства и председателят на Общинския съвет  Мартин Митев. „Въпреки тежките години, които преживяха читалищата след 1989 г., свързани с демографската криза и липса на средства, те продължават да работят за това, за което са призвани. В малките населени места читалищата създават почти целия културен живот - участват активно в организацията на  празничните програми, запазват българските традиции, дават достъп до информация чрез своята книжна и компютърна база. Считам, че наш дълг е всички да обединим усилия и да подкрепим тези културно-просветни средища“, каза Мартин Митев. Той посочи, че за първи път Общински съвет - Плевен е приел Годишна програма за развитие на читалищната дейност в Община Плевен за 2016 година. Целта на документа е да бъдат подкрепени читалищата като културни центрове, които съхраняват и популяризират българските традиции и наследство. „Радвам се, че в навечерието на един от най-светлите ни празници - Деня на народните будители - 1 ноември, засвидетелстваме своята почит към един от големите ни просветители - Никола Ракитин. За мен е чест да присъствам на откриването на възстановения бюст - паметник на поета в Плевен“, каза още председателят на Общинския съвет. Мартин Митев и Николай Дойнов  откриха заедно възстановения паметен знак.

Церемонията продължи със стихове на Никола Ракитин, представени от поетесата Валентина Атанасова, и танцов поздрав от малките възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Дружба“ с ръководител Иваничка Гергушка.

 

Откраднатият бюст - паметник на Никола Ракитин в Плевен бе дело на известния български скулптор Кирил Тодоров. Изработката бе от мрамор от далечната 1936 г., като според Чавдар Луканов кражбата е извършена по поръчка на частни колекционери. Новият паметен знак също е от мрамор, автор на бюста е скулптора Венцислав Василев. За изработката на новия паметник със средства са помогнали и редица родолюбиви плевенчани, съобщиха от читалищното настоятелство.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design