ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Наши музиканти покоряват творчески върхове

Култура
08.03.2019  |  17:40
486
Двама млади инструменталисти бяха солисти на Плевенската филхармония. Под палката на Константин Добройков се представиха виолончелистът Александър Димитров и пианистът Димчо Величков

На 28 февруари двама млади инструменталисти бяха солисти на Плевенската филхармония. Под палката на Константин Добройков се представиха виолончелистът Александър Димитров в Симфония-концерт ми минор от Прокофиев и пианистът Димчо Величков в Рапсодия по тема на Паганини от Рахманинов. Млади, талантливи, отдадени 100% на класическата музика, Александър Димитров и Димчо Величков ще запишат в своите биографии покоряването на още един творчески връх, защото произведенията на Прокофиев и Рахманинов са в репертоара на най-големите музиканти.

 

За едно от най-ярките си клавирни произведения – Рапсодия на тема от Паганини, Рахманинов избира 24-тия каприз за соло цигулка на италианския виртуоз Николо Паганини. Създадена през далечната 1934 г., Рапсодията става изключително популярна и навлиза в репертоара на големите пианисти, но не звучи често на плевенска сцена. Но ето че точно тя ни срещна с пианиста Димчо Величков – 31-годишен музикант с богата професионална биография, който има много награди от национални и международни конкурси, участия във фестивали в България и в чужбина, концерти в страната, Италия, Франция, Австрия, Русия, Канада, Република Корея, Словакия. При дебютната си изява в Плевен той впечатли присъстващите със своите завидни технически възможности, богатата звукова палитра, характерна за стила на Рахманинов, и смелостта да пресъздаде тази творба.

Всички, които познаваме и следим от ученическите години развитието на Александър Димитров, очакваме всяка негова изява с интерес, защото той винаги успява да ни изненада с нещо ново. И този път не изневери на себе си и ни поднесе впечатляващо премиерно изпълнение в Плевен на Симфония-концерт за виолончело от Прокофиев. Поради големите мащаби и технически проблеми както в соловата, така и в партията на оркестъра, творбата изисква огромна концентрация и издръжливост от страна на всички музиканти – диригент, солист и оркестър. Интерпретиран проникновено и с дълбоко познаване на стила на композитора, Александър бе перфектен в техническо отношение и в равностоен диалог с оркестъра със своето виолончело Nicolas Vuillaume, на което свири след спечелване на конкурс в Манхайм през 2017. Той притежава емоционалност, която увлича публиката и я води в дългите мелодични линии, благодарение на умението си да фразира и пластично да използва тембровите възможности на инструмента. Според него Симфонията-концерт на Прокофиев е един от най-съвършените в музикално отношение концерти за виолончело и голямо предизвикателство за всеки инструменталист. Неговата мечта да има възможност да го изпълни се сбъдна благодарение на подкрепата на Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония. „Всичко се прелива много плавно – от героично начало, през руските кантилени и виртуозна каденца, до гротескния валс и използваната песен, възхваляваща Сталин, която е преобразена и придобила саркастичен характер чрез гениалната оркестрация на композитора – сподели Александър след концерта. – Втората част е много тежка и даже може с нея да завърши концертът, затова инструменталистът трябва много разумно да си разпредели силите, тъй като има още една част. С диригента Константин Добройков се срещаме за първи път, но се сработихме бързо, бяхме единодушни за интерпретацията и той ме следеше отлично, което направи удоволствието от изпълнението още по-голямо. Да свиря в Плевен, винаги е много приятно за мен, защото усещам топлото отношение на публиката и на оркестъра, което ме предразполага. Винаги е много мило след концерт да се срещна с мои бивши преподаватели и колеги от филхармонията.” Посрещнат с възторг и дълго аплодиран от многобройната публика в зала „Катя Попова”, Сашко изпълни „Марш” из клавирния цикъл „Музика за деца”, оп. 65 от Прокофиев, транскрипция на известния руски виолончелист Грегор Пятигорски.

Голямата заслуга за този впечатляващ концерт е на диригента Константин Добройков, който отлично познаваше партитурите на двете мащабни произведения – плътността и цветистата оркестрация на Рахманинов и спецификата в тази на Прокофиев. Под неговата палка оркестрантите партнираха балансирано на солистите и изградиха съвършените музикални конструкции.

 

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design