ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Един живот не стига, за да оборудваш една печатница

Бизнес
05.12.2017  |  18:11
1 568
Иван и Кольо пред собствената си печатница

Категорични са собствениците на „ИВКО дизайн“, които от няколко години вече се проявяват и като издателство. Двама художници - Иван Стефанов и Николай Ангелов, известни в Плевен по-скоро с името на фирмата си „ИВКО дизайн“, започват заедно творческата си и трудова биография преди близо четири десетилетия. През хиляди проблеми и изпитания минава този път, но те остават двамата заедно и упоритостта и последователността им в избрания път утвърждават "ИВКО" като стабилна и компетентна фирма - нещо доста рядко в съвременния български бизнес.

- Аз съм завършил живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и събирането ни дойде от само себе си. Това можехме да правим най-добре, пък и преди толкова години нямаше много възможности с какво да се захване човек и да прави. Ние това умеехме най-добре и затова се посветихме на печатарското дело, на дизайна и рекламата и това правим вече толкова години – казва Иван.

- Ние започнахме да работим заедно много преди промените и преди да създадем фирмата такава, каквато днес съществува вече 28 години. Аз съм завършил специализираното училище по приложни изкуства в София, но най-напред потеглих в занаята с художника Данаил Мицев. Бях аранжор и Мицев ме запали за тая работа. Тогава това имаше голяма стойност. Сега за съжаление много от нашите витрини приличат на битпазар - допълва Кольо.

Първото наименование е колективна фирма, после Събирателно дружество „Стефанов-Ангелов“, което естествено не е по вкуса на младите предприемачи, защото не звучи някак си мениджърски, авторитетно и привлекателно. Минават години, докато най-накрая оформят името си като „ИВКО дизайн“, което идва от Иван и Кольо, естествено, допълват двамата. Създаването на фирмата им носи перспектива за развитие, показва им какви са възможностите. А и двамата през годините вече са се подготвили и професионално, и психологически да развиват уменията и познанията си в този род бизнес. В началото има много еуфория, много желание и условия за работа с темпо.

- Кога се почувствахте наистина в свои води?

Иван:

- Ние бяхме наясно какво искаме и какво трябва да правим. Като заработиш, самият бизнес, самият живот си изисква някои неща, за да стане работата, а ние ги можехме тия неща и нямаше как да не се получи. По-скоро създаването на фирмата съвпадна с един период, през който технологиите много бързо се развиваха. За нас това не бе изненада, а улеснение. Ние имахме нужда, а се стараехме да правим нещата по-красиви, по изящни, но нямахме технологиите, за да го постигнем. Ние бяхме първите, които започнахме да ги внедряваме...

Кольо:

- Първото ни купуване на първата ни ситопечатна машина, втора употреба, бе от Пловдивския панаир и струваше колкото два нови фолксвагена. Нямаше никакви упътвания, указания, но ние по пътя на опита и грешката се справихме с работата й. Ние на практика в Плевен и започнахме първи с цветния печат. Имахме много работа и мога да кажа, че съдбата на фирми и предприятия се решаваше от човешкия фактор.

- Най-големите ви успехи?

Иван:

- Имаме награда от НДК, от "Корел Корпорейшън". Влязохме в каталога на "Корел". Тогава само ние и Теодор Ушев, който сега е режисьор на „Сляпата Вайша“, бяхме включени от цяла България в това издание. Това беше съвсем в началото.

Кольо:

- Истината е, че работата ни тръгна на скорост, когато купихме новите машини, ролните, в което е силата ни. Ние сме първата частна фирма в България, която купи ситопечатна машина „Рола, рола“ после купихме и флексопечатна машина. Тогава вече се отвори работата и дейността ни, защото бързо ставаха нещата.

Иван:

- Истината e, че при нас инвестицията е голяма, но бавно се връща вложеното в производството. А кога ще дойде печалбата?... И тук, както е навсякъде, трябва да има като резултат икономически ефект.

- Сега вече имате и издателска дейност. Как се виждате като издатели?

Кольо:

- Издателската ни дейност е едно от многото ни проявления. Ние правим печат в различни технологии - флексо, офсет, сито и тампонен печат. Това основно ни закрепи в тия кризисни години. Сега няма рутинна работа, всеки ден се прави нещо различно, получаваме по десет-петнайсет различни поръчки. Изисква се много работа, не става без подготвени и знаещи хора. Винаги поемаме поръчки едва ли не в последния момент и ние сме длъжни да се справим. Но някак си и юридически трябваше да сме подплатени.

Иван:

- Сега преди всичко се правят етикети – от Видин до Сливен имаме клиенти. Един плакат от хиляда бройки се отпечатва за много кратко време, през останалото време се печатат етикети, защото техника не може да стои и да бездейства. Нашата работа се измести от културната сфера в производството...

Кольо:

- Иначе нямаше да оцелеем... Но независимо от всичко сме помагали на колегите, на художниците, на поетите и писателите... На никого не сме отказвали.

- Кога се чувствате най-удовлетворени?

И двамата:

- Когато си купим нова машина! Но един живот не стига, за да оборудваш една печатница!

Иван и Кольо са наясно, че технологиите се развиват изключително бързо. Но и трудно ще се измести традиционният печат, защото и най-модерните продукти, изложени на атмосферните условия, не са трайни и бързо се унищожават. Но ситопечатът, както казват двамата специалисти, издържа на тези атмосферни инвазии до десет години. Така че те доста внимателно и компетентно наблюдават развитието на печатното дело и се стремят да са и в крак с времето, но и да са рационални. Напоследък се налага да печатат и върху... щайги, върху стелки на обувки, върху бушони, вина, парфюмерия – защото това няма кой да го направи, а те могат.

- Какво си пожелавате в навечерието на празниците?

Кольо:

- Ние сме на свободния пазар и затова си пожелаваме да има преди всичко работа. И държавата да даде повече въздух за производителите.

Иван:

- И да има преди всичко здраве!

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design