ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен е сред трите града, избрани от Москва за честване на 140 г. от Освобождението

Общество
12.04.2018  |  15:28
631
Кметът Георг Спартански връчи почетен плакет на Румен Петков
Георг Спартански връчи почетен плакет на Румен Петков за неговата активност в Инициативния комитет за отбелязване на 140 г. от Освобождението на Плевен

Плевен е един от трите български града, избрани от правителството на Москва за отбелязване на 140 години от Освобождението на България с културни и спортни мероприятия. Другите два са София и Варна, съобщи днес плевенският кмет Георг Спартански.

„Във вторник бях в Дома на Москва по покана на неговия директор Борис Громов. По преценка на правителството на Москва е отправена покана до кметствата в тези три града в края на септември да бъдат проведени културни и спортни мероприятия, свързани с отбелязване на тази юбилейна годишнина. Благодарих за това, че Плевен е сред избраните градове, и изразих нашето категорично съгласие. Идеята на Московското правителство е да се изпратят културни и спортни делегации. Защо не и да се проведат според интереса във всяко от местата специализирани тематични дискусии, свързани с културно-историческото наследство, с икономика, с читалищно дело и др.,“ поясни градоначалникът.

На срещата в Дома на Москва той бил попитан какво е нашето ниво в областта на шахмата. Георг Спартански отговорил, че имаме две чудесно работещи школи, които произвеждат много талантливи шахматисти и шахматистки. Домакините предложили от Москва да бъдат изпратени в Плевен руски шахматисти на възрастта на плевенските, които заедно с нашите да направят един спортен празник в града.

„Беше ми обещано, че този шахматен празник ще бъде уважен от гросмайстор от световна величина. Предложих на нашите партньори от Москва евентуалният концерт с техен представителен ансамбъл в Плевен да бъде и с участието на наши изпълнители“, допълни Георг Спартански.

„В Москва имах възможност да продължим разговорите, които започнахме на 8 и 9 декември м. г. в Плевен, а после - и на 2 и 3 март, с Руското историческо и Руското военноисторическо общество. С чувство на удовлетворение трябва да кажа, че чух много добри отзиви за тържествата в Плевен, за тяхната организация, за отношението и интереса, който е имала плевенската общественост. Получихме предложение да продължим дискусията, която започнахме на 10 декември м. г. тук, в Плевен – поканата е за третата десетдневка на май“, съобщи Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140 г. от Освобождението на Плевен.

Той допълни, че тази година има два важни юбилея, свързани с Плевенската епопея – 200 г. от рождението на Цар Освободител Александър II и 200 г. от рождението на ген. Едуард Тотлебен. Те ще бъдат отбелязани с обща панихида в плевенския храм „Св. Николай“.

Георг Спартански връчи почетен плакет на Румен Петков за неговата активност в Инициативния комитет за отбелязване на 140 г. от Освобождението на Плевен.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design