ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Цветя за 34-ия рожден ден на Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ от председателя на Общинския съвет

Култура
12.07.2018  |  16:18
350

„На 12.07.2018 г. Колекцията има рожден ден - 34 години от откриването! Ако имате нужда от глътка духовна храна, заповядайте! И да благодарим на дарителя Светлин Русев за светлия духовен храм, който остави на всички нас!“

С тези думи Мария Мескин - директор на Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен, покани днес на рожден ден всички плевенчани. На днешната дата галерията празнува за 34-и път, празника за поредна година уважи председателят на Общинския съвет Мартин Митев. От свое име и от името на местния парламент Мартин Митев поздрави и поднесе цветя на г-жа Мескин и пожела на нея и екипа й да бъдат здрави, все така всеотдайно да следват своята мисия за опазване на културното наследство и галерията да се радва на все повече посетители. „В наше лице, като представители на местната власт, галерията винаги може да разчита на подкрепа и разбиране“, каза още Мартин Митев.

Този рожден ден е и малко тъжен за галерията, защото е първият, който тя празнува без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май тази година. Осиротяхме без своя дарител, споделят от екипа на галерията, но вярват, че с изкуството и делото си той винаги ще остане в сърцата на плевенчани и на всички българи.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура, от личната си колекция. През 1999 г. той дари още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design