ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен бе домакин на информационната кампания „Промяната е в нашите ръце“

Общество
12.06.2019  |  16:10
299
Султанка Петрова и експерти от Социалното министерство разясниха новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

Плевен днес бе домакин на информационната кампания на Министерството на труда и социалната политика „Промяната е в нашите ръце“. Заместник-министърът Султанка Петрова и експерти от същото ведомство разясниха пред плевенски институции и граждани новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика. Те представиха и приетата преди два месеца Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България /2019-2030 г./.

„Нашето голямо желание е да се срещнем с хора, които имат нужда да започнат и да развиват социалната и солидарна икономика в регионите. Първата ни среща от кампанията беше във Видин. След това бяхме в Монтана. Посетихме една от най-бедните общини у нас и в ЕС – Руженци. Идеята е да посетим почти всички окръжни градове и много от малките населени места“, поясни Султанка Петрова.

Тя съобщи, че 4 800 предприятия към момента у нас са регистрирани като социални – така те са се самоопределили. Направеният анализ обаче показва, че над 30 на сто от тях не отговарят на изискванията да са такива. „Надявам се, че с регистъра, който подготвяме, всички, които искат да развиват социалната и солидарна икономика в България, ще имат възможност да го направят. Критериите, на които те трябва да отговарят, са записани в Закона за социалните предприятия. Най-иновативното е, че всъщност имаме два вида социални предприятия – клас А, които са малки, и клас А+. Минималното, което трябва да са изпълнили малките социални предприятия, е в тях да бъдат наети до трима души с увреждания. Така даваме основа хората, които имат решения на ТЕЛК, да бъдат включени на пазара на труда. В Закона са включени всички уязвими групи на българското общество – те са 13“, каза още зам.-министър Петрова.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design