ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: Артилерийско сдружение готви инициативи за 100 г. от Дойранската епопея

Общество
12.01.2018  |  14:07
499
Ще отбележи и 150 г. от рождението на своя патрон ген. Владимир Вазов

За Сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов“ 2018-та ще мине под знака на два юбилея. Единият е 100-годишнината от боевете на Девета плевенска пехотна дивизия край Дойран. Вторият – 150 г. от рождението на патрона на сдружението. И двата юбилея ще бъдат отбелязани с поредица от инициативи, повечето от които са насочени към децата и учениците. Патрон на честванията ще бъде плевенският областен управител Мирослав Петров, съобщи председателят на артилерийското сдружение о.р. подп. Радослав Георгиев.

За организацията на честванията е създаден междуобластен съвет с представители на Великотърновска, Ловешка и Плевенска област. Причината - в Девета плевенска пехотна дивизия е имало полкове, чиито личен състав е набиран основно от Свищов, Троян и Плевен, поясни о.р. полк. Валери Димитров.

Потвърждение, че ще участват активно в организираните от сдружението юбилейни мероприятия, вече са дали 35 организации, фирми, кметства, общински управи, музеи, патриотични дружества и клубове, училища, военни подразделения и др. Списъкът е отворен за още желаещи да се включат.

Две трети от мероприятията ще бъдат насочени към подрастващите. Предвидени са посещения на децата в музеи в съответните населени места, където ще изслушат беседи за Девета плевенска пехотна дивизия. В часовете на класните ръководители в училищата членове на Сдружението ще изнесат лектории за бойните действия на плевенската дивизия при Дойран. Инициативите включват още участие в общоградските чествания на 100-годишнината, участие във възстановка на Клуб „Традиция“, организиране на състезания, освежаване на войнишки паметници, конкурс за написване на очерк, тържествена ученическа вечерна проверка на 17 септември със заря и др.

 

Основен акцент в дейността на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ през 2017 г. е била 180-ата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Инициативите отново са били насочени предимно към подрастващите. В седем училища са организирани беседи на тема „Малко известни факти от живота на Апостола“. Проведен бе конкурс за написването на есе на тема „За какво не достигна животът на Апостола“. В седем училища са подарени по 10 биографии на Васил Левски, преразказани от ученици.Както всяка година, Сдружението е отбелязало празника на ракетните войски и на артилерията и др.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design