ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Плевен: 11 язовира в област Плевен са в предаварийно състояние

Общество
22.10.2014  |  13:31
443

131 обекта провери междуведомствена комисия за обследване на потенциално-опасните водни обекти на територията на Плевенска област. Сред тях са 42 язовира, държавна и общинска собственост; 35 диги на реките Вит, Осъм, Искър и Дунав; проводимостта на 28 речни участъка, охранителни отводнителни канали, мостове и др. Вече са съставени констативните протоколи за състоянието на язовирите и са дадени предписания и препоръки за отстраняване на неизправностите в срок до април 2015 година.

Това отчете днес пред медиите областният управител на Плевен, арх. Бойко Балтаков като резултати от разпоредената на 19 септември с негова заповед проверка. 11 от проверените язовири - 10 общински и 1 държавен, са в предаварийно състояние заради технически проблеми, е установила инспекцията. За всички тях вече са предприети и конкретни действия за обезопасяване:

Язовирите „Славяново 4”, „Бохот 4”, „Николаево 2” и „Николаево 3”, се поддържат сухи. Язовир „Николаево 1” е с отремонтиран основен изпускател и е завирен на 30%, „Вълчитрън 3” е с понижено водно ниво. За язовир „Рупци” е изготвен технически проект за реконструкция и са предприети действия за източването му. Язовир „Долни Дъбник 1” е изведен от експлоатация и е с отворен основен изпускател. Язовир „Пелишат 2” е без спирателен кран, и се оттича постоянно през тунелен преливник.

За язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” край Плевен беше съобщено, че там е отремонтиран основен изпускател и водоема е с понижено водно ниво. Предстои проектиране и извършване на строително-ремонтни работи, за което се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

След окончателното приключване работата на комисията за оглед на потенциално опасните водни обекти, ще бъде изготвен доклад до министъра на вътрешните работи и програма за почистване на речните корита, във връзка с изпълнение задълженията на областния управител съгласно Закона за водите.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design