ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Пламен БЕШКОВ, кмет на село Дисевица, Плевенска община: Имаме право на нормален, сносен живот

Интервю
28.08.2018  |  17:59
1 089
Жителите на селото се надяват един ден да имат и параклис, и асфалтирани улици, и работа за всички...
Кметът Пламен Бешков

Българското село си има собствен живот. И колкото да подвеждаме всички под общия знаменател, че селата си отиват и в бъдеще няма да ги има, все пак всяко е впило корените си в историята и бита, в своите нрави и обичаи и тази мощна духовна и социална плетеница държи живота в полето или планината на повърхността с надеждата, че някога чудото ще се случи и хората там ще заживеят още по-смислено и ведро.

Какво знаем за Дисевица, с какво можем да отличим това доста голямо селище от другите. Ако се заслушаме в думите на кмета Пламен Бешков, неговата мисъл е насочена към недрата на неговото родно място.

- Успях да разчета надписа върху камъка на Дисевица, надгробен камък, който е пред кметството. Оказа се, че е на византийско семейство и това е камък от семейната им гробница, когато то е живяло тук преди хилядолетия.

- Господин Бешков, какво е постигнато във вашето село през последните години, което си заслужава да отбележите?

- Най-важното и необходимо нещо, което имаме вече, е, че се въведе добър ред в живота на дисевчани. А ето каква бе констатацията за живота в селото преди време. В селото липсва полицейско присъствие. Всяка вечер е истински тормоз – висока музика до малките часове на нощта, шофирането в нетрезво състояние и без книжка от представители на малцинствата, кражби и агресивно поведение от страна на ромското население карат хората да се чувстват несигурни както през деня, така и нощем - това са думите на Бешков. Тогава той настоя в селото да идва полицейски служител, за да респектира с присъствието си всеки, готов да наруши закона.

Сега се стараем хигиената в селото да е на ниво. Непрекъснато през тези летни дни косим, защото тревата е навсякъде. Ръсим, прибираме отпадъците и боклуците. Имам и озеленител, на щат, и едно момченце, което работи по програмите на Общината. Но големият проблем още при първия ми мандат, когато се сблъсках с действителността, това бе музиката. Шумът, който се създаваше от несъобразяването с нормите, беше невъобразим. От малцинството хората се събираха на групи и денем, и нощем. Безброй побоища между фамилии и семейства. Палеха си някои от тях къщите. Сега вече това го няма.

- Как го постигнахте?

- С много разговори и убеждения. Доволен съм от органите на МВР, защото се отзовават, когато има проблем. Добър пример в това отношение е моделът, който остави кметът на Търнене Георги Цолов, лека му пръст, който бе въвел добър ред. Затова и ние се стремим да продължим този стил. Искам и аз в селото ни да има стабилен обществен ред и хигиена. Направихме и някои ремонти, макар и частични, на някои от сградите, други започнати неща довършихме. На детската градина спалните помещения и занималните ремонтирахме с пари, отпуснати от Общината, в размер на 6000 лева, които няма да достигнат, но някак си успяваме да закърпим нещата. Все пак това е нещо, защото отдавна нищо в това отношение не бе направено, и затова сме доволни. Макар че в детската градина децата влизат, без да знаят още българска реч, но това е положението.

- Виждам, че селото има и здравна служба. Как функционира тя?

- Здравната служба е много добра. Пет дни в седмицата функционира. Докторът Валери Марков е много добър. Той е джипи на селото. Идват пациенти и от другите села наоколо, за да им помогне. В това отношение сме облагодетелствани. Поддържаме добър вид и в двора на кметството и здравната служба с хубава овощна градина с естетичен екстериор.

- Вашата лична програма за Дисевица?

- Имам такава лична програма, поставил съм си я аз. Всеки кмет си е поставил такава задача и иска да направи нещо, за да го запомнят хората. Лоша ни е инфраструктурата и не казвам нищо ново, но като получавам само 4000 лева за асфалт, дадени ми от общината за тая година! Какво мога да свърша с толкова нищожна сума?... Естествено, че не всичко зависи от мен. Откакто съм кмет обаче, съм въвел да има празник на селото. На Спасовден даваме курбан за здраве и благоденствие на нашите хора. Отделно селският празник ни е на Димитровден, в края на октомври. Нямаме обаче храм и постоянно поставям въпроса, но средства за строителство на църква няма. Имаме обаче Клуб на пенсионера с доста членове. Мъжете всяка вечер си играят карти. Мисля, че успях да обединя хората и да се разберем да няма напрежение между различните етноси. Снижи се напрежението между българите и ромите. Двадесет и четири камери съм сложил за наблюдение. Има ли някакъв проблем – обръщат се към мен. Аз съм авторитет за всички. Много бих искал да се намали безработицата, защото е важно за всички. Има ли работа - мир и спокойствие ще има.

- Какво му е хубавото на Дисевица?

- Прекрасно село. Петото село по големина сме в общината. На десет минути път е от Плевен. От едната му страна е река Вит. Орехова гора имаме, ниви, поля. Извори с кладенчова вода... Всичко му е хубаво на Дисевица. Още по-хубаво ще бъде, ако си построим параклис, изкърпим дупките по пътя, да се оправи пътната мрежа... Ама и ние като всички други плащаме данъци и имаме право и ние на помощ. Вярвам обаче, че нещата могат да се подобрят, и това ще трябва да стане. Имаме право на нормален, сносен живот.

Димитър СТОЙКОВ

юли – август, Плевен – с. Дисевица

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design