ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Откриха новия Фонтан с жабките в Плевен /СНИМКИ/

Общество
14.05.2018  |  13:10
1 121

От днес Плевен отново има своя Фонтан с жабките, както в далечното минало. Новите три бронзови фигури са поставени на средното от трите водни огледала на Водната каскада и вече радват малки и големи.

Новият Фонтан с жабките бе открит официално от кмета на общината Георг Спартански, в присъствието на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, представители на общинската администрация, деца от ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен и НУ „Христо Ботев“ – Плевен, десетки граждани и гости на града. Специално място на церемонията имаха авторите на трите бронзови фигури - плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика.

„Идеята е да възстановим една стара традиция, но не във вида, в който е била, защото това е невъзможно. Обърнати сме с поглед към бъдещето на Плевен, което са нашите деца. Нас ни топлят спомените за нашето детство, тогавашните жабки в онзи им вид, сега героите са нови, затова и всичко изглежда по нов начин. То намига към нашето минало и е отправено с поглед към бъдещето. Вярвам, че тази малка атракция ще е изключително приятна за децата, че те ще си правят снимки тук, ще ги показват на своите приятели в други градове и ще се чувстват горди, че живеят в такъв красив град като Плевен. Обичайте Плевен, пазете го чист и красив”, обърна се към децата кметът Спартански.

Откриването на Фонтана с жабките бе съпътствано с много настроение и снимки за спомен. 

Общинският съвет на Плевен одобри поставянето на новите три бронзови скулптури на жабки на заседанието си на 27 април тази година. Със заявление по-рано същия месец Убавка Тончев и Константин Симеонов направиха предложение за възстановяване на декоративните бронзови жабки и разполагането им на средното от групата три водни огледала от Каскадата. Представен бе и идеен проект и изготвена схема за разполагане на новите декоративни елементи. Скулпторите са се консултирали и с проектанта на водните огледала - арх. Красимир Попов, който е приветствал идеята.

Първообразите на жабките са дело на известния плевенчанин, скулптора Ангел Спасов. След преустройството на централната градска част обаче Фонтанът с жабките  е бил съборен и съдбата на жабките е неизвестна. Оригиналната им гипсова отливка се съхранява във фонда на ХГ „Илия Бешков”. Новите декоративни фигури са различни от оригиналите, защото има авторски права.

Проектирането и изработването на новите три жабки е дарение от авторите Убавка Тончев и Константин Симеонов за гражданите на Плевен за празника 15 май.

 

Снимки: Община Плевен/ Общински съвет - Плевен

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design