ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Откриха африканска чума по свинете и в село Дъбован

Общество
16.07.2019  |  16:40
327
Снимка: архив

В рамките на активния надзор в област Плевен африканска чума по свинете /АЧС/ е потвърдена и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните - Враца, от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на АЧС на 15 юли. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби във Врачанска област.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зона), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Потвърден е и нов случай при дива свиня в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла вследствие на пътнотранспортно произшествие дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му освен заразени свине са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design