ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Организаторите на фестивала „Банатски вкуснотии“ готвят изненади за участниците и публиката

Общество
29.07.2018  |  14:31
928
Иван Звездев, Ангел Ангелов и Иван Манчев и готвачи любители ще приготвят храна заедно в открито демонстрационно ателие
Снимки: архив

Много изненади за публиката и участниците са подготвили организаторите на осмото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкуснотии – традициите на моето село”. Събитието тази година ще бъде на 11 август, а мястото - площадът в село Асеново.

Освен традиционното съперничество между кулинарни майстори от различни райони за първи път фестивалът ще има конкурсен характер и в категория "Фолклор". Победителите ще бъдат без разделение на възрастови групи, на вид изкуство и на брой участници. Журито ще е тричленно, състоящо се от хореограф, музикант и певец.

За пръв път изявени готвачи (сред които Иван Звездев, Ангел Ангелов и Иван Манчев) и любители ще приготвят храна заедно в открито демонстрационно ателие. Записванията за любители ще бъдат на щаба на фестивала до 8:00 часа в деня на фестивала, като бройката е ограничена.

По случай „2018 – Година на културното наследство” ще бъде организирана кулинарна изложба, при която всеки, който иска да участва, трябва да приготви и донесе храна от някоя национална кухня по избор. Храните се носят и записват в деня на фестивала и получават номера за участие с цел безпристрастно оценяване.

За пръв път ще бъде организирано състезание по надяждане. Условията са: да се изяде най-бързо една кофичка кисело мляко с помощта само на вилица. За всички участници ще има грамоти за участие, а за победителя и специална награда.

 

Международният кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкуснотии – традициите на моето село” е събитие, което се организира от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927” в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново. Идеята се ражда след посещение на секретаря на читалището Мария Иванова в подобен тип събитие в унгарския град Козард. Инициативата стартира през 2011 г. като проект към Сдружение „Платформа АГОРА” в тяхното направление „Фестивали”. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения. Събитието бързо се развива през годините и постепенно въвежда нови категории и раздели, развива конкурсен характер и става все по-популярно, излъчвано по множество телевизии и отразявано в редица печатни и електронни издания.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design