ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Омбудсманът Мая Манолова в Плевен: Ще следя процедурите на всички служители с неизплатени заплати

Общество
09.03.2018  |  18:12
462

Само заради един ден просрочване на срока от 3 месеца между 65 и 70 работници от фалиралата фабрика за производство на олио в Долна Митрополия са загубили правото си да получат дължимите заплати и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания при фалирали предприятия, тъй като техните временни договори са прекратени на 27 март, а на 28 юни е открито производството по несъстоятелност на предприятието.

Това стана ясно в петък, след среща на омбудсмана Мая Манолова с работниците на фабрика „Звезда“, която се състоя в Дирекция „Инспекция по труда“ в Плевен. Манолова отиде на място да консултира служителите и намери решение на казуса им.

„С окончателните промени в закона се предостави възможност на Фонда за гарантиране на вземания да изплати на всички работници дължимите суми след 1 февруари 2015 г., независимо от останалите срокове, безусловно. Т.е заради тази промяна в закона, сега Фондът е длъжен да плати на работниците, които са съкратени на 27 март, всички дължими суми от заплати, плюс обезщетения, а на останалите, които са получили частично обезщетения – пълния размер на заработените заплати и дължимите обезщетения“, категорична бе Манолова. Тя допълни още, че сумарно една година е водила борба, за да убеди депутатите в необходимостта от законодателни промени, които да дадат възможност на работниците да получат дължимите заплати и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания.

„Служителите на фабриката за производство на олио „Звезда“ са част от няколкото хиляди работници, които се обърнаха към мен през миналата година, защото имат да получават неплатени заплати, фирмите, в които са работили са фалирали, започнало е производство по несъстоятелност, или е прехвърлена фирмата на клошар, или просто работодателят се е укрил, за да не си плати дължимото, което хората са си изработили“, подчерта омбудсманът. По думите й, с новите правомощия Инспекцията по труда ще може да започва процедура по несъстоятелност от тяхно име, което ще направи солидарния фонд работещ.

„Този Фонд съществува вече от 7-8 години, но той реално не изплащаше никому нищо или най-много някакви минимални суми заради тези абсурдни законови ограничения. Това беше голямата ми битка по темата неплатени заплати за 2017 г. и слава Богу, че успяхме най-накрая да приключим успешно“, акцентира общественият защитник.

Манолова заяви още, че с екипа си ще проследи придвижването на процедурата на всички работници с неизплатени заплати, които са се свързали с институцията на омбудсмана, защото в противен случай те ще загубят окончателно възможност да получат дължимите заплати и обезщетения. Омбудсманът информира, че всички работници имат 3-месечен срок, от 16 февруари до 16 май, за подаване на писмени искания за възмездяване от Фонда, който пък от своя страна ще подаде регресен иск срещу работодателя.

Мая Манолова призова и гражданите на Плевен да се включат в Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която стартира на 7 март. „Събуждането на доброто има по-голямо значение за нас като общество. Не знам кой ще е по-щастлив – възрастните хора, които ще зарадваме за празника или тези, които ще дарят. Да даряваш, дава чувство за радост, съпричастност, удовлетворение“, категорична бе Мая Манолова. 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design