ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Нова пощенска марка по българо-руски проект валидираха в Плевен

Общество
16.07.2019  |  17:01
356

Нова пощенска марка по българо-руски проект бе валидирана в Актовата зала на Община Плевен. Това е четвъртото съвместно пощенско издание, посветено на 140 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Пуска се в обращение едновременно в България и Русия.

„Съвместните издания са най-подходящият начин за отбелязване на традициите в отношенията между страните и техните народи. Този път пощенските администрации са избрали за сюжет един традиционен отрасъл на икономиката – винопроизводството. На руския филателен пазар се пуска художествен проект, който изобразява гроздобер на „Кайлъшки рубин“, а на българския – известния руски сорт „Цветочный”. Изданието се състои от две пощенски марки и пощенски печат. Художник на българския проект е Орлин Вълчев. Тиражът е 21 800 броя“, съобщи зам.-министърът на транспорта Димитър Геновски.

Във валидирането участва и проф. Иван Пачев, директор на плевенския Институт по лозарство и винарство, в който е създаден „Кайлъшки рубин“. „Избрахме този сорт, защото е един от най-новите в България. През 2014 г. той получи златен медал на изложението „Агра“ в Пловдив и е един от най-търсените в цялата страна. Чрез участието ни в това пощенско издание искаме да покажем връзката между нашия институт, Плевен, България, Русия и Ростов на Дон“, поясни проф. Пачев.

„Това е едно издание, което филателистите очакват с интерес, защото темата е интересна и защото е съвместно издание между България и Русия. Ние, филателистите, не признаваме ембарго, не признаваме политика. Ние винаги сме заедно за развитие на общото ни хоби. Това красиво издание ще намери място както в колекциите на българските филателисти, така и в колекциите на руските. То е в такъв тираж, че ще представлява интерес за колекционерите“, коментира Спас Панчев, председател на Съюза на филателистите в България.

Във валидирането участва и Румен Петков, един от основните инициатори за отбелязване на 140 г. от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия с нови пощенски издания.

„Днешното събитие е знаменателно не само за филателистите в нашите две страни, но и за нашите народи. Защото нашите побратимски връзки – между българския и руския народ, между Плевен и Ростов на Дон, се развиват не само в различни области на икономиката, но дори и в такива сфери като филателията“, каза генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design