ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Николай Дойнов: Има напрежение между плевенските читалища от години

Интервю
26.11.2017  |  19:07
2 090
Време е на това да се сложи точка

Николай Дойнов е един от възстановителите на Съюза на народните читалища и негов председател трети мандат. Потомствен читалищен деятел, поет и публицист. Автор на над 2000 публикации. Книгите му "Всичко видимо", "Ще съм съществувал никога", "Нежна политика", "Арфа" са превеждани на различни езици. Носител е на национални награди за литература.

 

- Господин Дойнов, в едно свое изказване кметът на Плевен г-н Спартански твърди, че сте го нарекли „убиец на читалища”. Доколко това отговаря на истината?

- Странно е, че сериозен човек като него твърди подобно нещо. Нямам в лексиката си такива драстични квалификации, не нападам никого, спазвам задължително бонтон, тъй като е въпрос и на възпитание. Може би някой се опитва да ни сблъска и да гледа шоу отстрани. Нямам никаква представа кой шепне покрай кметските врата, кой изработва интригантски сценарии и кой се страхува от Вирджиния Улф.

- Появи се съобщение, че Съюзът на народните читалища ще създаде анкетна комисия за определяне статута на едно от плевенските читалища. Какво точно означава това и в какъв контекст ще действа комисията?

- Вижте, от близо десетилетие насам, а може би и повече, съществува напрежение между плевенските читалища. Само за последните пет години преброихме над 30 публикации по темата. Време е на това да се сложи точка. Тази битка не помага на никого, тя отнема целия ресурс за читалищна работа. Искаме, поне за нас, да си изясним генезиса на проблема, неговите основания и да предложим евентуално решение. Това ще прави анкетната комисия. Нито ще коли, нито ще беси, нито ще съди. Ние не сме началници на читалищата. Всяко читалище си е само за себе си, всяко си носи кръста.

- В плевенска медия се появи публикация, относно това как правосъдният министър Цецка Цачева ще заличи Съюза на народните читалища заради вас и неподадени отчети към нейното министерство.

- Не искам да отговарям на фалшиви новини. Фалшивите новини са лъжи, маскирани като информация. В плевенския медиен хоризонт има „медии”, които си изкарват хляба с копи-пейст от жълти сайтове и партийно спонсорирани страници. Относно госпожа Цачева ще кажа, че тя наследи едно трудно министерство и затова без коментар публикувахме на нашия сайт обратната разписка на входираните от нас документи при тях още през лятото. Нашите адвокати отлично познават случая и е техен съветът да запазим мълчание по темата.

- Къде според вас се крият причините за разделението на читалищата?

- Вече има богати читалища и бедни читалища. Богатите имат големи сгради, земи, други имоти и огромна държавна субсидия, другите имат една стаичка с три хиляди броя книги, с половин щат за библиотекар и течащи тавани над главите им. Както и в живота между хората, така и при читалищата богатите искат да доминират над бедните. Да се слуша тяхната воля, да обират овациите на простосмъртните. А като капак на всичко – тотално опростачване на нацията. Сложен и комплексен въпрос.

- Вярвате ли, че Общинският съвет в Плевен ще остави без договори десет извънградски читалища, каквото беше решението на последната му сесия?

- Да изчакаме развоя на събитията и тогава ще коментираме. Нека изчакаме!

Разговаря: Геновева Василева

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design