ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Ненчо Костов гастролира на плевенска сцена в спектакъла „Дебелянов и ангелите“

Култура
21.03.2019  |  16:13
579
Актьорът е номиниран за наградата „Икар“

Наскоро Драматичен театър - Пловдив, представи на плевенска сцена спектакъла „Дебелянов и ангелите“. В образа на Дебелянов се превъплъщава младият актьор Ненчо Костов, който е номиниран за наградата „Икар“ за дебют. Той на 25 години, родом от Варна. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2017 г. в класа на проф. Ивайло Христов. Срещнах се с него преди представлението и разговаряхме за духовните послания на спектакъла, за преживяванията му, свързани с допира му с личността на Дебелянов, и въздействието на творбата на проф. Валери Стефанов „Слепия градинар“, която стои в основата на сценария:

 

- Какви са духовните послания на този ангелски спектакъл?

- В пиесата има едно ключово изречение, което служи като център на посланията към публиката: „Поезията не губи битката за живота“. Това е спектакъл за любовта във всичките й форми. Изразена в поезията, в същността на човека по време на война. Внушенията са отправени към битката на грозната и калната действителност с възвишеното. Онова, което е вътре в нас самите. Което ни тревожи, което ни влюбва и което ни разлюбва.

- Разтърсващо преживяване ли е да влизате под кожата на Дебелянов? Как го усещате?

- Да. Разтърсващо е. Защото изцяло е разтърсваща личността на Дебелянов. Стиховете, които е написал, са уникални според мен. Те са на световно ниво. Трудни са за възприемане и разбиране. Те са отвъд по някакъв начин. Самият процес на изграждането на ролята и на цялото представление беше толкова завладяващ, че няма как да не остави следа в теб. И няма как ти да не оставиш следа в героя си и в спектакъла.

- Намирате ли нещо от героя, който играете, в самия вас?

- Жизненост. Желание за живот. Борби и дилеми за това къде съм. За тук ли съм. Това, което правя, трябва ли да го правя. Това ли е моето призвание. Ето такива неща.

- Като подложка на спектакъла стои творбата на проф. Валери Стефанов „Слепия градинар“. Той гледал ли е театралния вариант и каква е неговата позиция относно представлението?

- Да, гледал го е. Каза, че е впечатлен. И че самият той не е вярвал, че по някакъв начин неговото творение може да се въплъти театрално. Да се вкара в някакъв театрален вариант. „Слепия градинар“ е една много здрава основа за сътворяването на целия спектакъл. Оттам са взети много красиви текстове. Взета е цялата магия и странност, която витае около цялото това представление. Цялото внушение на творбата на проф. Валери Стефанов много ни помогна и ни преследваше през цялото време на репетиционния процес. И все още ни държи.

- За пръв път ли сте в Плевен? И какво ви е впечатлението за плевенската публика?

- Не съм за пръв път. Тук съм гледал две представления и съм играл веднъж. Плевенската публика е много отзивчива. Плевенчани се вдъхновяват от това, което гледат на сцената. Надявам се да имам достатъчно възможности добре да ги опозная. Пожелавам им да се наслаждават на хубав театър и това, което желаят за себе си, да им се случва.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design