ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Немската компания „Leoni” инвестира 32 млн. евро в Плевен

Бизнес
13.06.2018  |  13:07
811
Новото предприятие ще разкрие над 2 000 работни места и ще изпълнява поръчки на германски клиент от автомобилния сектор

Германската компания „Leoni” ще инвестира в региона на Плевен 32 млн. евро в ново производствено предприятие и ще разкрие над 2 000 нови работни места. Ръководителят на заводите на компанията за Европа Ралф Зингман връчи във вторник на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев решението на Борда на директорите на концерна за стартиране на проекта в България, съобщиха от плевенската областна управа.

Официалното обявяване на старта на проекта стана в присъствието на областния управител на Плевен Мирослав Петров, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и др. От името на името на „Leoni” Ралф Зингман благодари за персоналната ангажираност на заместник-министър Манолев и Министерството на икономиката с техния проект и изрази надежда още тази година да започнат поетапното откриване на производствените мощности.

„В Министерството на икономиката работим от повече от една година по реализирането на този проект и се радвам, че вече официално можем да обявим тази позитивна новина за региона“, каза Александър Манолев. По думите му през този период администрацията е отговорила на нуждите на инвеститора, в това число са направени и законодателни промени, за да може да стартира тяхното производство. „Нещо, което се случи в кратки срокове и за което имахме пълна политическа подкрепа в Народното събрание”, каза още Манолев. Той подчерта, че именно тези бързи действия са били сред основните причини компанията да избере България.

„Това е най-голямата чуждестранна инвестиция за последните 10 г. в нашия регион“, заяви Мирослав Петров. Той подчерта, че от особена важност повече инвеститори да се насочват към Северна България е категоричният ангажимент на правителството за завършването на автомагистрала „Хемус“. Според него тази инвестиция и очакваното разкриване на толкова нови работни места ще даде нов тласък на регионалната икономика.

Компанията “Leoni” предвижда да инвестира 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. „Избрахме Плевен след детайлно проучване на региона“, каза Ралф Зингман. Очаква се предприятието да изпълнява поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Разчетите на компанията са да стартират производство до края на тази година и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица, до достигане на пълен обем през 2020 г. Правен е анализ и на конкурентни локации за този проект, сред които Сърбия, Украйна и Македония, но компанията е предпочела България, стана ясно от  изказването на господин Зингман.

По думите на заместник-министър Манолев икономическите ни отношения с Германия се развиват все по-добре, а само за седмица две големи новини за германски инвестиции привличат общественото внимание – преди дни бе открито предприятието на „Мултивак“ в Божурище, а днес се анонсира строителството на нова фабрика с германско участие в региона на Плевен. „През 2017 г. постигнахме и рекорд в историята на търговско-икономическите ни отношения и преминахме цифрата от 7,2 млрд. евро двустранен стокообмен“, допълни Александър Манолев.

 

„Leoni” е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа. Групата на компаниите, регистрирани на немския индекс MDAX, наброява над 87 000 служители в 31 държави и реализира консолидирани продажби от 4,9 млрд. евро през 2017 г. Най-голямата група клиенти на „Leoni” се състои от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design