ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Направиха първата копка на Водния цикъл в Долна Митрополия

Общество
31.07.2017  |  16:30
612

„Това е изключително отговорен проект, насочен към подобряване качеството на живот на хората към едно устойчиво развитие. Благодарение на него ще се постигне модерно пречистване на отпадъчните води, отговарящо на европейското и национално екологично законодателство”.

Това заяви днес в Долна Митрополия зам.- министърът на МОСВ Красимир Живков, който заедно с кмета на Общината Поля Цоновска направи първата копка на Водния цикъл. Официални гости на събитието бяха Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, народни представители от Плевен – Владислав Николов, Пламен Тачев, Ралица Добрева и Калин Поповски и представители на фирмите изпълнители.

По думите на зам.- министър Живков този проект е изключително необходим за хората, които живеят в Плевен и региона. „Говорим за 75 километра нова водопроводна мрежа, 85 км. канализационна мрежа, помпени станции -нещо, което е ключово за една модерна пречиствателна станция, защото днес тя е амортизирана с близо 30 годишна давност.”, каза още зам.-министър Живков. По думите му този проект е един пример за добро партньорство между местната власт-държавата и европейските институции.

„За мен този проект е важен не толкова заради новата канализационна мрежа, а защото ще сложи край на замърсяването на подпочвените води. Крайно време е всеки да се замисли, че ако не си държим водата, почвата и въздуха чисти, няма какво да оставим на поколенията след нас.”, каза кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. Тя изказа благодарност към екипа си за усърдието и търпението, на администрациите на Община Плевен и при управлението на проф.Димитър Стойков, и при управлението на Георг Спартански, на министърът на правосъдието Цецка Цачева и на народния представител Пламен Тачев.

Общият размер на инвестицията е 117 150 300 млн. лева, а безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 88 млн. лева. Общо 12 686 жители  ще са потребителите на по-качественото водоснабдяване, а над 111 300 ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчните води. По проекта ще бъде изцяло модернизирана и ПСОВ-Плевен, която е въведена в експлоатация през 1990 г. След реконструкцията тя ще поеме отпадъчните води на още 4 населени места - градовете Долна Митрополия и Тръстеник и селата Ясен и Буковлък. Предвижда се анаеробно стабилизиране на получените утайки и производство на био газ, който ще постъпва в инсталация за производство на ток и топлинна енергия за нуждите на  пречиствателното съоръжение.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design