ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Музикалното събитие, което предстои: В навечерието на Петия международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен 2018

Култура
12.06.2018  |  17:28
626
Меломаните с нетърпение ще очакват изпълненията на перкусионистката Василена Серафимова

След две седмици в нашия град започва голямо културно събитие. Ще бъде дадено началото на Петия международен фестивал за маримба и ударни инструменти. От 2 до 6 юли Плевен отново ще привлече десетки перкусионисти от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен г-н Георг Спартански и отново е част от културния календар на града.

За 5 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти в света, като Небойша Живкович – Германия/Сърбия, Теодор Милков – Гърция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова – възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти, който е единствен по рода си в България, е създаден през 2009 година. Неговата цел е да се популяризира класическата музика, в частност тази за ударни инструменти, пред широка аудитория – меломани, жители и гости на град Плевен, специалисти. Фестивалът не само ще обогати музикалния и културен живот на града, но отново ще даде възможност за изява на творческия потенциал на млади изпълнители от различни страни, създава контакти и приятелства между тях. Освободени от напрежението, което съпровожда конкурсите, младите инструменталисти превръщат фестивалните дни в празници на творчеството и приятелството.

„Чудесната идея да създадем фестивал за ударни инструменти в Плевен се роди спонтанно, но това, което се получи, много ни радва – не крие гордостта си Василена Серафимова. – Може би е естествено и закономерно точно в Плевен да се провежда такъв форум, защото от много години се говори за плевенската перкусионна школа, която създаде и утвърди моят баща Симеон Серафимов. Не беше лесно, имаше и винаги ще има трудности, но и подкрепа от много и различни институции. Община Плевен винаги е до нас – организаторите. И това е много важно да се подчертае, защото духовната култура е най-голямото богатство на един народ. Трябва всички политици и управляващи, от които зависи развитието на българската култура, да я ценят, подкрепят и финансират по достойнство. Неоценима бе и помощта, която получихме от Фондация „Америка за България”, и така се проведоха второто и третото издание на фестивала през 2012 и 2014 година. Чрез проектите на моята майка Августина, одобрени от Фондацията, бяха закупени висококачествени ударни инструменти, които са необходимост и база за провеждане на това значимо събитие за Плевен и България.”

Всички ние, които живеем с Фестивала за маримба и ударни инструменти, пазим спомена за много световноизвестни музиканти, които вписаха своето участие в историята на фестивала. Сред тях са Богдан Бакану, Емико Учияма, Кристоф Зитцен, Владимир Петров, Майкъл Бърит, Дейвид Фридман, Жан-Батист Льоклер, Свет Стоянов, Андерс Астранд, Флориан Кокил, Василена Серафимова, композиторът Патрик Цимерли, Петер Венигер – саксофон, Тома Енко и Дора Делийска – пиано, Реми Делангл – кларинет...

Всички млади инструменталисти, които ще бъдат участници в петото издание на фестивала, и всички плевенчани ще изживеят неповторими мигове, ще се срещнат с върхови постижения в света на перкусионното изкуство, ще запазят очарованието от тези прекрасни дни в града на Катя Попова, Гена Димитрова и Емил Димитров.

Оставаме в очакване на музикалното събитие в Плевен!

Августина СЕРАФИМОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design