ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Мартин МОЧКОВ, хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“: Танцът е енергия, с която да изтанцуваш преживяното

Култура
10.10.2017  |  15:59
5 000
От Бродуей до „северняците“ и една идея – да съхраним корените си

Може да се каже и обратното - от „северняците“ до Бродуей. Но и двете заключения са верни. Мартин Мочков – хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, започва кариерата си в Плевен. Първият му учител е Михаил Денев. Мочков неслучайно избира своята професия – майка му и баща му - Надка Томова и Величко Мочков, са знакови имена в ансамбъла. Синът поема по техния път. След като завършва строителния техникум „Никола Фичев“ тук, записва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Израства като артист-изпълнител и професионален хореограф в ансамбъл „Тракия“, където работи 23 години. "Бях в Меката на фолклора“, казва той за ансамбъла на Кирил Дженев.

От тази пролет е в екипа на „северняците“ и от него се очаква да вложи опита и енергията си в новите идеи за изявите на любимия състав на поколения плевенчани. В началото на творческия сезон певците, музикантите и танцьорите са под пълна пара за подготовката на новата програма в навечерието на 140-годишнината от освобождението на Плевен.

За повече подробности разговаряме с хореографа Мартин Мочков.

- На десет години започнах да танцувам в ансамбъл „Мизия“ при Михаил Денев. Заряда ми даде баща ми, но и от двамата получих правилната насока за развитие. После завърших Академията и живях и работих повечето години от моя живот досега в Пловдив.

- Какво заварихте в Северняшкия ансамбъл, като дойдохте?

- Какво заварих?... Заварих много млади хора с голямо желание да танцуват, да правят танцово изкуство. Надявам се и това да се случи. Няма как да стане бързо, това е етап и трябва да има развитие и за мен, и за тях. Може би ще покажем това при реализиране на новия ми проект „От мегдана“ - тематично-фолклорен спектакъл, в който са преплетени обичаите от района на централна Северна България. Ще го покажем в театър „Иван Радоев“ на 12 декември по време на честванията на освобождението на Плевен. Имаме съвременно виждане за нашата работа, съобразявайки се с традициите и никога да не бягаме от корените на нашия фолклор. Но как е станало, това в края на краищата ще го каже публиката.

- Какво ви дадоха дългите години работа в Пловдив?

- Много. Първо, там завърших Академията. И ансамбъл „Тракия“ много неща ми даде в творческо отношение – за толкова години доста неща научих. През това време работих три години и в състава на Нешка Робева „Два свята“ и „Орисия“. Там видях друг поглед върху нещата за танца, друга интерпретация. Имам и мои постановки при нея. Общо над 20 собствени авторски постановки имам досега.

- Какво е важно да знае човек, посветил се на танцовото изкуство?

- Тези, които искат да се занимават с тази работа и искат да разберат колко е необятен фолклорът ни, не трябва да бягат от корените си, а да предават този закон на по-младите. Естествено е, че и танцът трябва да се адаптира към съвремието, но това е богатство, което трябва да бъде съхранено. Танцът е преди всичко култура, това е начинът на живот. Танцът - това е енергия, с която да изтанцуваш преживяното. Това е за мен танцът.

- Най-голямото удовлетворение за хореографа Мочков?

- Когато видя салона пълен. И да видя, че хората танцуват, особено когато съм на сцената като артист-изпълнител. Тогава се чувстваш силен, че предаваш енергията си на другите. Това е удовлетворение. Танцувал съм с колегите навсякъде у нас, в цяла България: София, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен – къде ли не. Играх и на Бродуей в зала Централ през 2001 г., когато бях в първия състав на Нешка Робева.

- Лесно ли склонихте да се върнете в Плевен?

- Трудно бе решението... Вярно, в родния си град съм. Бях в голям екип, сработен и когато хората те искат... Запомнил съм от родителите си обаче, че трябва да следвам правилния път в изкуството. Знам, че тук трябва да продължа това, което съм постигнал. Усещам, че набираме темпо. Плевен заслужава да има нещо ново в изявите ни. По-нататък ще почетем и другите фолклорни области, защото те носят друго движение, нещо различно от познатото. Хубавото е, че колегите приеха с добро чувство и с желание идеите, които имаме. Ние трябва да се придържаме към тематичната линия на нашите изяви. Това беше и идеята ми със завръщането в Плевен.

- Мечтаете ли и за какво?

- Мечтая постоянно. Мечтите ми са свързани с изкуството.

- И как се пишат стъпките за танца?

- Само с главата. Осемдесет процента от танца е музика, другото са стъпките.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design