ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Любомир Дяковски: Щастлив съм, че успях да осъществя една моя съкровена мечта – да направим голям спектакъл на сцената на Летния театър в "Кайлъка"

Култура
13.07.2017  |  16:49
4 986
Ще се радвам, ако с годините това се превърне във фестивал „Под звездите” или както го наречем, споделя след “Набуко” директорът на Плевенската филхармония
Снимки: авторът

Със звезден финал Плевенската филхармония приключи поредния си творчески сезон. На 10 юли на сцената на Летния театър в парка „Кайлъка” бе представена операта „Набуко” от Джузепе Верди под диригентството на маестро Найден Тодоров и с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, хора на Русенската опера и именитите солисти: Александър Крунев в ролята на Набуко (баритон), Йорданка Дерилова – Абигайл (сопран), Ивайло Джуров –  Захария (бас), Елена Чавдарова – Фенена (мецосопран) и др. В екипа на мащабната продукция взеха участие повече от 200 души, а многобройната публика (около 1500 зрители) съпреживя една от гениалните опери на Верди.

Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония от 2014, е сред основателите на Плевенска опера „Христо Бръмбаров” и е бил неин член до закриването й. Пял е на всички български оперни сцени, а репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика, над 30 меси, оратории и реквиеми. Участвал е във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни”, „Варненско лято”, „Зимни вечери” в Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.

Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с арии с Пловдивска филхармония под диригентството на маестро Добрин Петков. В продължение на 10 години е бил солист на същия оркестър и е изпълнявал „Матеус пасион” от Й. С. Бах, „Песни за земята” от Малер, реквиемите на Моцарт и Верди.

Дяковски е работил с именитите български диригенти Константин Илиев, Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов, Васил Казанджиев. От 28 години е солист на „Големите донски казаци” – Виена, мениджър и участник в „Тримата славянски тенори”. Близо 5000 са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали, като „Музикферайн” и „Музикхаус” във Виена,  „Концертхаус” в Берлин, театрите „Шатле” и „Шанз-Елизе” в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център” в Ню Йорк... Той е почетен гражданин на градовете Плевен и Дупница.

Ето какво сподели директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски след спектакъла на операта „Набуко”:

 

- Г-н Дяковски, творческият сезон на Плевенската филхармония, на която сте директор вече три години, приключи с внушителен спектакъл на операта „Набуко” от Джузепе Верди. Какво е за вас това събитие, част от проекта „Сцена под звездите”, което бе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански?

- Щастлив съм, че успях да осъществя една моя съкровена мечта – да направим голям спектакъл на сцената на Летния театър в парка „Кайлъка”, такъв, какъвто плевенчани помнят отпреди 28 години. Спектакли и концерти на открито са част от моята концепция, с която кандидатствах за директор, и може би затова е малко да кажа, че съм развълнуван. Отзвукът, който се получи, ме обнадеждава и радва и смятам догодина да направим няколко спектакъла. Имам идея да предложа на директора на Драматично-кукления театър „Иван Радоев” – г-н Василев, и те да се включат. Ще се радвам, ако с годините това се превърне във фестивал „Под звездите” или както го наречем. Знаете, че такива фестивали има и в други градове на страната. Найден Тодоров сподели: „Престъпление е това място и тази прекрасна природа да не добият популярност и да не се използват пълноценно”.

- Колко време работихте върху този проект?

- Идеята за този проект се зароди по време на Лауреатските дни „Катя Попова” и спектакъла „Тоска”, с който се откри юбилейното XXX издание на фестивала през октомври 2016 година. Споделих с Найден Тодоров, Йорданка Дерилова и Александър Крунев, които участваха в него. Те го приеха присърце и след като успяхме да фиксираме дата с Йорданка Дерилова, която работи в Германия, а имаше ангажименти и в Чехия, започна работата по осъществяването на проекта. Подборът на датата бе една от големите трудности, пред които се изправихме. Всички артисти са изключително ангажирани, изобщо цялата логистика, декори, костюми, хор е трудно да бъдат събрани в един ден. Затова някои хора помислиха, че е нелогично представлението да бъде в понеделник, но това не бе хрумване, а единствено възможният ден от седмицата. Трябва да призная, че една от потискащите ме мисли бе тази за времето, защото за концерт или спектакъл на открито това е много съществено. Но независимо от всички трудности нямаше да си простя, ако не бях направил този спектакъл. Много съм щастлив, че всички заедно осъществихме това събитие в културния живот на Плевен. Изказвам своята благодарност на всички участници и на плевенските медии, които взеха присърце идеята и направиха всичко възможно тя да бъде популяризирана. Благодарение на тях плевенчани разбраха, че ще има такова събитие.

Огромна подкрепа получихме и от Величко Великов – наемателя на Летния театър, който прие присърце идеята за спектакъла. Още от миналата година той ме питаше няма ли да направим нещо заедно. С общи усилия направихме някои ремонти, а сега след всичко, което се случи, и той е безкрайно щастлив. Летният театър „оживя”! Радвам се и се окуражавам, че и той като мен мисли в тази посока, вълнува се и има желание да работим заедно и в бъдеще. Може би догодина ще направим операта „Аида” от Верди и вече започвам да мисля за солистите и уточняването на датата.

Вчера се чухме с Христина Ангелакова, която ме поздрави с думите: „Знам колко е трудно това, което си направил, защото аз правя същото в „Моцартовите празници” в Правец. Възхищавам ти се, че успя да осъществиш такъв голям проект!”.

Видя се, че имам подкрепата, дойдоха хората, които милеят за изкуството и културата в град Плевен – кметът Георг Спартански, Найден Зеленогорски, Румен Петков, който непрекъснато ме подтиква към такива културни събития, други представители на местната и областната администрация. „Музиката ни обедини” – ми каза Найден Зеленогорски и това наистина е много важно за град Плевен. Това ме окуражава и се надявам през следващата година операта „Аида” да бъде включена в културния календар на града.

- Безспорно представянето на операта „Набуко” бе връх в творческия сезон на Плевенската филхармония. Какво предстои през следващия сезон?

- Ще започнем с участие във фестивала Празници на изкуствата „Аполония” (31 август), където ще участваме с Люси Дяковска – поканата получихме след концерта в зала „България” в София. На 15 септември ще имаме концерт с маестро Богуслав Давидов, а на 2 октомври, по случай Световния ден на музиката, ще представим операта „Травиата” от Верди под палката на Иван Ангелов. Пламена Мангова ще ни гостува на 7 октомври, а на 20 октомври – Веско Ешкенази под диригентството на Мартин Пантелеев. Ще продължим и с проектите от миналия сезон...

Имам известни притеснения за това, което ще се случи след Нова година, защото се подготвя нова методика за финансиране на културните институти. Предполага се, че ще бъде по-добра, но засега няма нищо конкретно. Много е важно дали ще се запази, поне донякъде, този начин на финансиране, за да може да работим и проявяваме инициативност, а и колегите от оркестъра да бъдат удовлетворени творчески и финансово.

В Закона за закрила и развитие на културата е записано, че хората имат право на такова изкуство, от каквото имат потребност, както и то да бъде разнообразно и достъпно. С различните концерти ние успяхме да привлечем повече публика – такава, каквато никога не беше посещавала симфонични концерти. Хората заговориха за нас, оцениха нашия продукт и така успяхме да разширим обхвата на публиката.

- През този творчески сезон Плевенската филхармония изнесе много концерти под надслов „Обичам българската музика”, отбеляза годишнини на български композитори...

- Цикълът концерти „Обичам българската музика” се появи с проекта „Любими филмови мелодии и песни”, но под този надслов включихме и концертите, които направихме във връзка с чествания на годишнини на Михаил Пеков, Виктор Чучков, Георги Костов, Йовчо Крушев, Димитър Ненов, включихме в концертните програми творби от Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, плевенчанина Ванко Найденов... Ще продължим със 100-годишнината на Петър Христосков, с годишнини на Александър Райчев и Емил Янев, който е бил диригент на Плевенската филхармония.

- Как успявате да съчетавате работата на директор на Плевенската филхармония с творческите си изяви като певец?

- Продължавам да пея и да пътувам във връзка с концерти извън България и се радвам, че все още ме канят, което означава, че успявам да поддържам едно добро ниво. Административната работа не ми пречи, а ме амбицира. Много се радвам, когато успея да осъществя нещо значимо, макар че аплаузите са по-сдържани, отколкото, когато пея. Много се радвам, че съм в прекрасни отношения с музикантите и служителите във филхармонията. Имаме си доверие, може би защото винаги се опитвам да вляза в проблемите на всички и никога не съм се чувствал, че съм на „отсрещния бряг”, т.е. аз съм част от тях.

- Какво е за вас музиката?

- За мен музиката е съдба! Всички в семейството ми са свързани с музиката или имат специално отношение към нея, каквото например проявява синът ми, който е баскетболист. И ако имах друг живот, пак бих избрал музиката. Това наистина е съдба!

Августина СЕРАФИМОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design