ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Лъчезарната Росица представя Плевен във фотопроекта "Аз съм Българка!" - Продължението

Култура
11.04.2018  |  20:13
1 087

Лъчезарната Росица представя Плевен във фотопроекта "Аз съм Българка!" - Продължението

 

Великденските празници бяха добро начало за снимките на сюжета "Плевен" от Националния проект "Аз съм Българка!" на професионалния фотограф Радослав Първанов. След като идеята му безапелационно спечели Голямата награда в четвъртите годишни номинации "Събитие на годината в областта на културата - Габрово 2017", 24-годишният габровец е още по-уверен в реализирането на оригиналната си идея да направи алманах на българската красота.

Единственият по рода си у нас фотопроект, на който работещият студент е автор и продуцент, започва в края на 2014 година като една фотосесия в старинния Пловдив. Неговият първи фолклорен модел е красива 17-го- дишна пловдивчанка в автентична българска носия. Българка с главна буква е всяка една от 20-те красиви българки, към които Радослав впоследствие отправя поканата си да станат участнички в неговия Национален проект "Аз съм Българка!". Всички те са с изявена родолюбива нагласа и имат пряко отношение към българския фолклор и традиции като танцьорки или певици във фолклорни състави, бродират български шевици или участват в исторически възстановки. Кадрите младият фотограф заснема през цялата 2016 година и представя в началото на май миналата година с фотоизложба и филм. Веднага след това получава покана по повод 140-годишнината от Шипченската епопея проектът да гостува с 20-дневна експозиция в сградата на Народното събрание на Република България. Поради големия интерес към идеята му представителната изложба е последвана и от съпътстваща, в която включва неизползвани кадри от сюжетите. Красиви български момичета в народни носии, заснети на знакови за родната история и култура места, са идеята на проекта, който цели да покаже на света в цветни фотоси красотата и духовността на българската девойка.

Своя фотопроект Радослав Първанов е посветил на 140-годишнината от Освобождението на България. От презентацията си на 13 май 2017 г. до момента изложбата е експонирана с времетраене от 20 дни до 2 месеца в:

Ресторант “МоМа“ - София

Народно събрание на Република България

ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик

"Жив музеи" - Копривщица

Търговски център - Габрово

Музей "Старото школо" - Трявна

Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора

Икономовата къща - Дряново

и продължава да получава покани за гостуване от различни места в страната, а също от Милано и далечен Шанхай. Това мотивира автора й от началото на 2018 година да пристъпи към заснемане на втора част на проекта си, озаглавена "Аз съм Българка!" - Продължението.

След първите сюжети "Боженци" и "Ловеч" в Продължението намира заслужено място и сюжетът "Плевен", чиято тематика е тясно свързана с юбилейната 140-годишнина от Освобождението. Двудневният снимачен процес с плевенски адрес запечатва част от историческите емблеми на града. Акцентите, избрани от Радослав Първанов, са Панорамата "Плевенска епопея - 1877 г.", Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец" и къща музей "Цар Освободител Александър II". За снимките снимачният екип и фолклорният модел получават достъп до кътчета на Панорамата, до които обикновеният посетител не може да достигне.

Лъчезарна плевенчанка представя Плевен във фотопроекта "Аз съм Българка!" - Продължението. Красивата Росица е фолклорният модел в този сюжет. Тя е млад учител, посветил се да работи с най-малките деца и ученици. И работи с наистина възрожденски ентусиазъм, като възпитаването на любов към Родината и националните ценности у децата е сред главните й приоритети. За създателя на проекта да си просветител, е призвание и най- святата професия, а включването на Роси в проекта е истинско попадение, защото съчетанието на красота, душевност и жизнено кредо при нея нагледно отговаря на идеите и посланията на "Аз съм Българка!".

Росица облича автентична българска носия от Плевенско, с която естествената физическа красота и духовното богатство на модела изпъкват още по-силно. Това може да се види в кадрите, които ще бъдат представени в галерията на раздел "Аз съм Българка!" - Продължението съвсем скоро. Работата под жаркото априлско слънце на покрива на Панорамата и в центъра на града не смущава процеса и силната българска девойка се справя безупречно със задачата гордо да позира в красивата си носия и да разказва чрез излъчването си за своя град.

Работата по Продължението следва ритмичния си ход, събират се много и впечатляващо красиви гледки от България, представени чрез присъствието на красивата силна и горда Българка в национална носия. До края на годината предстои заснемането на повече от 30 сюжета с над 20 нови участнички в проекта. До 16 май тече и кастингът за фолклорни модели, които да участват в "Аз съм Българка!" - Продължението.

За достоен финал на проекта си Радослав Първанов планира издаването на фотоалбум, включващ всички сюжети от двете части на проекта. Така в едно издание ще бъдат включени кадрите с над 40 красиви български момичета в богати носии, заснети на знакови с културното си и историческо значение места в родината ни. До момента реализирането на идеята си фотографът финансира сам, със заработени свои лични средства. финансовата част по издаването на албума обаче вече не е по силите на младия електроинженер, който в момента завършва магистратурата си в Техническия университет в Габрово. За да осъществи и тази си мечта, Радослав разчита на финансовата подкрепа на патриотично настроени съмишленици и спонсори в дарите- лската кампания, организирана за целта.

Източник и снимки: parvanov.org

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design