ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Кебап в тиква

Сити кулинар
13.01.2015  |  18:22
5 001

Продукти:

 

1 тиква, около 3 кг

около 1 кг свинско месо /телешко, пилешко/

300 г гъби

3 големи глави лук

1 морков

чубрица

черен и червен пипер

 сол

 

Приготвяне:

 

Тиквата трябва да е от така наречените "свински тикви", понеже този сорт тикви има много твърда кора и се запазва формата. Белите тикви са с тънка кора и се губи формата и ефектът от сервирането.

Отрязваме кръгло капаче от върха на тиквата и хубаво я почистваме отвътре от семките. Месото, нарязано на късове, задушаваме в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук. Оставяме за около 5 минутки да поври и прибавяме нарязаните морков и гъби. Слагаме сол, пипер /по желание може и една щипка лют пипер/ и чубрица. Може да се сложи и малко целина или магданоз. В кебапа трябва да има течност, защото после се получава сос и е по-вкусно.

В тавичка, на дъното на която сме сложили малко вода, поставяме тиквата и я пълним с друсания кебап, затваряме с капачето. Забравяме във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата, по-бързо се изпича. Трябва отвън хубаво да стане златиста. А и като се махне капачето, може да се провери дали самата тиква е омекнала. Много е важно печенето - нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова.

Сервира се като се реже парче тиква и кебап.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design