ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Какво знаете за сърдечната недостатъчност? Научете, за да се предпазите!

Здраве
01.07.2019  |  13:42
932
120 000 годишно са у нас хоспитализациите за това заболяване, 20 000 души умират, но българите го подценяват. Затова започва специална информационна кампания

"Сърдечната недостатъчност е най-честата причина за болестност и смъртност сред възрастното население в развитите страни. При това случаите се увеличават, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.По данни на Световната здравна организация, повече от 20 милиона души в света страдат от СН. Сърдечната недостатъчност е най- честата причина за хоспитализации при хората над 60 г.  Годишната смъртност на пациентите със СН възлиза на 10%". Това коментират от Дружеството на кардиолозите в България.

 

У нас годишно от   сърдечна недостатъчност умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други, тя намалява. По данни на НЗОК, към 1 януари тази година броят на диспансеризираните с това заболяване в страната са 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Русенска област например болните са 5564 души, отново предимно възрастни хора.  3307 души са били приети в болница в Русе по повод на заболяването миналата година.

 

При всичко до тук обаче, българите подценяват заболяването, сочи национално представително проучване на Дружеството на кардиолозите и затова от там подемат нарочна информационна кампания в страната. При изследването, направено през месец май тази година  се оказало, че 70% от българите погрешно считат онкологичните заболявания за водеща причина за смъртност у нас. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. А сърдечна недостатъчност е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница.

 

"Своевременното откриване и лечение на заболяванията, водещи до сърдечна недостатъчност  и адекватният контрол на подлежащите на промяна рискови фактори като артериална хипертония, захарния диабет, тютюнопушенето, наднорменото тегло, обездвижването, повишения холестерол, доброто сътрудничество между пациент и лекар, е залог за подобряване на тази заплашителна статистика, както и възможност да придадем качество и смисъл на удължения живот. Нека заедно да преборим тревожната статистика“, коментира д-р Пенка Каменова, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, завеждащ Кардиологично отделение в УМБАЛ „Канев“ - Русе.

 

За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Русе е един от градовете, включени в кампанията, коментира д-р Каменова. За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Русе ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч.

 

 

Повече за заболяването „Сърдечна недостатъчност“

 

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

 

 

Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно с диагноза сърдечна недостатъчност. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки. Снимката е илюстративна от Интернет.

 

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design