ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Изповед на проф. Банко Банков

Култура
14.04.2019  |  16:22
397
Творецът е носител на Голямата награда в Десетото юбилейно издание на конкурса за българска драматургия „Иван Радоев“ за драматургическия текст „Под южния кръст“

Банко Банков е писател и професор по строителна механика. Автор е на монографии и учебници. Пише публицистика, проза и стихове в периодичния печат. Издал е романите „Нито първи, нито последни“ и „Банална грешка“, книгите с разкази и повести „Мъжки грехове“ и „Зряла възраст, филмовия сценарий „Съседката“, пиеси за драматичен театър и детски приказки. Носител е на награди за принос към българския език и култура.

 

От Ловеч съм и за мен Плевен е сърцето на Северна България. Много се радвам за това, че десет години вече се поддържа такава инициатива, каквато е Националният конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Тази инициатива е пример за много други ръководства на културни средища в България, защото се пренебрегва грижата да се развива театралното изкуство. Конкурсът има мисията да учи хората на най-важното – да умеят да намират общ език помежду си. Защото комуникацията между хората днес е тотално нарушена.

Моята пиеса „Под южния кръст“, за която съм награден, е насочена към хората, за да ги провокира към идеята, че е необходимо да свикнат да търсят заедно решенията на проблемите в тях и около тях. Не е възможно всеки за себе си или всеки срещу всеки. Единственият път, по който можем да вървим напред, е да се обединим всички заедно.

С драматургия се занимавам от 1982 година. Тя е моето хоби. Мои пиеси са поставяни в театрите на няколко града в България. И това, което искам да пожелая на плевенчани, е да бъде възстановена операта в Плевен. Защото те заслужават подобна културна институция.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design