ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Изложба, посветена на изобретяването на книгопечатането, гостува в Плевен

Култура
09.05.2019  |  16:07
371

В навечерието на 11 май - Ден за почит на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря, в Плевен гостува изложбата "Гутенберг и славянската писменост" на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията е представена в читалище „Съгласие 1869” и е посветена на едно от великите човешки открития - изобретяването на книгопечатането преди 560 години от Йохан Гутенберг и неговото значение за славянския свят. В продължение на две години изложбата е гостувала в наши мисии и културни центрове по света и тези дни вече може да се види и от плевенчани. Сред гостите, уважили откриването й, бяха и Мартин Митев - председател на Общински съвет - Плевен, и Петя Василева - заместник-председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по култура.

Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ проф. Вася Велинова откри събитието и отбеляза, че Центърът е подготвил фотоизложба, посветена на другия живот на ръкописите - на печатната книга, която съпътства човешката култура до ден днешен, и на изобретението на Гутенберг, което удължава с много столетия живота на ръкописите. Изложбата се състои от 24 илюстративни табла, в които се проследяват основните моменти от развитието на кирилското книгопечатане от ХV до ХІХ в., като се акцентира на хронологията на българското книгопечатане. Представени са фотоси на редки и ценни книги, запазени в българските фондохранилища. Посетителите имат възможност да разгледат фотографии на образците на славянското и българското книгопечатане, които трудно могат да се видят в оригинал.

Представянето на изложбата бе съчетано и с премиера на книгата "Опис на ръкописите на плевенското читалище "Съгласие 1869”, дело на авторски екип в състав проф. Аксиния Джурова, Вася Велинова и Нина Вутова. За изданието и неговото ценно съдържание разказа по-подробно проф. Аксиния Джурова. Фондът на „Съгласие” съдържа общо 1155 библиотечни единици, част от тях са включени в представения Опис.

Финал на срещата поставиха децата от Вокална група „Арлекино” при читалището, които изпяха пред гостите песента „На Плевен с любов”, записана само преди дни в студиото на Максим Горанов. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян. Повод за създаването й е 150-годишният юбилей на „Съгласие”, а официалната й премиера ще бъде на празника на Плевен 15 май, съобщи председателят на читалищното настоятелство на „Съгласие“ Ивайло Атанасов.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design