ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Изложба „Памет за Освобождението“ показва експонати на ВИМ -Плевен в София

Общество
07.12.2014  |  17:04
477
Експозицията е открита от акад. Светлин Русев

Изложба „Памет за Освобождението“ бе открита в столичната галерия „Индустриална 11“ по повод 10 декември – Денят на признателност на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137 години от Освобождението на града. Експозицията е дело на Дирекция „Военноисторически музеи Плевен“, със съдействието на Фондация „Братя Василеви”.

 

Изложбата е открита от акад.Светлин Русев и доц.д-р Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи Плевен. Присъствали са и Васил Василев - председател на Фондация „Братя Василеви”, ген. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Георги Йорданов, бивш министър на културата, Борис Громов – директор на Дом на Москва в София, представители на плевенското землячество в София, музейни специалисти, много гости.

 

Представените експонати са от колекциите на Военноисторическия музей – Плевен. Показани са 27 художествени платна, които отразяват моменти от историческите събития, белязали хода на войната. Някои от тях са: „Защитата на Плевен”, „Превземането на Ловеч”, „Завладяване на редутите при Плевен от Скобелевци”, „Боят на река Вит”, „Боя при Смърдан” и други. Отразено е отношението на българския народ към войната с платна, които илюстрират братската помощ, посрещането на освободителите и радостта от свободата.

Друга тема в живописните платна са паметниците на признателност - мавзолеите в Плевен и Гривица, храм-паметникът „Св. Александър Невски”, паметници и братски могили, разположени на бившите бойни полета, които и днес пазят спомена и напомнят за високата цена, с която е възстановена българската държавност. Художествената колекция е запълнена с произведения от български и чуждестранни автори от различни поколения. Сред тях са утвърдени имена на български художници, като акад. Светлин Русев, Христо Бояждиев и Дионисий Дончев, участвали в художествените работи по панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Сашо Рачев, Дило Дилов, Захари Гетов, Лиляна Русева. Представени са и оригинални вещи от войната – мундир на младши унтер-офицер от 4-ти Донски казашки полк, руско ръчно огнестрелно оръжие, пушка Пибоди и образци от хладно оръжие.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design