ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Ирена НЕНЧЕВА, актриса в ДКТ "Ив. Радоев" - Плевен: Не мечтая за специална роля, а за завладяващ спектакъл

Култура
18.02.2018  |  18:22
1 707

От няколко месеца актрисата Ирена Ненчева е отново в нашия театър. Преди 21 години тя напусна плевенския куклен театър и продължи творческата си и житейска биография в Бургас. Професионалният й път продължи в тамошния Държавен куклен театър. Преди дни беше и първото й представление на плевенска сцена и отново с най-млада публика – децата. Може би родителите на някои от тях са били тогава в салона на нашия куклен театър, известен и до днес като Къщата с петлето.

-          Всъщност завръщането ми на плевенска сцена стана още в коледните представления през декември. Но сега с „Феята разказва“ правя моята премиера в ДКТ „Иван Радоев“ след толкова години. Когато завърших НАТФИЗ в класа на Боньо Лунгов, а бях започнала при проф. Атанас Илков, веднага постъпих в Плевенския куклен театър. Изкарах два сезона в него, а след това още три в Драмата и после заминах за Бургас. Сега виждам, че има много млади хора, и най-важното е, че има еуфория, много е интересно. Любопитно е да се завърнеш в първия си театър, където си започнала. Работих, искам да кажа, в един много хубав театър, какъвто е Бургаският.

-          Ирена, ти игра в едно време, когато в Плевен се създаде и се пропагандираше куклен театър за възрастни. Какво си спомняш за онова време?

-          Това беше явление, много напредничаво. Тази тенденция бе изпреварила времето си с години напред. Фестивалът „Хора и кукли“ беше забележителен, идваха състави от цяла Европа! Стана явление в културния живот не само на Плевен, но и на България. Толкова напредничаво! Ако това бе продължило и се съхранило, щяхме да сме световен център на кукленото изкуство... Жалко! И това бе заслуга на тогавашния директор Ангел Велинов, който даде много за културния живот в Плевен и заслужава най-високо признание от плевенската общественост и власт. Играх тогава в спектаклите за възрастни „Адвокатът Патлен“, „Швейк“, „Левакът“, драматизация по стихове на Лорка, с режисьор Александър Галперин - наистина бяхме хит!

-          Ти си актриса с богата творческа биография, имаш голям опит. Какво искат да видят днес децата в театъра?

-          Качествен, хубав театър. Всичко може да им се предложи, стига да е качествено. Това могат да го направят и да го постигнат само професионалисти. Стремим се да го покажем и в представлението за деца „Феята на приказките разказва...“. На децата задължително трябва да им е интересно. Във „Феята...“ идеята е децата да са активни по време на спектакъла. При качването на сцената, както го правим сега, това е една от възможностите на нашата палитра да покажем на децата. Важното е децата да са активни, провокира ги да открият себе си.

-          Освен театъра чувстваш ли се достатъчно обществено ангажирана тук?

-          Бях за известно време в Германия и като се върнах от там, се захванах с идеята да се предоставят селски къщи за живеене под наем, без да плащат наем – „Имот под наем, без наем“. Това си е моя идея и я реализирам сама чрез сайта „Под наем“. Досега имам 157 реализирани търсения и настанени хора в цяла България. Става възможно чрез помощта на съвременните технически средства. Това е много специфично. Не става лесно и идеята не се реализира на сто процента, то кое ли става на сто процента... Аз си купих къща в Бургаско и също я дадох под наем. Къщите се наемат от желаещите и за кратко време – от няколко месеца, до няколко години, че и за повече. Много се чувствам ангажирана, но ми остава много малко пък за личен живот. Стремежът ми е тази идея да заработи като напълно самостоятелен организъм.

Имам и още един сериозен ангажимент – реализирам в Центъра за деца театрална школа „Слънчова планета“, за която събирам талантливи деца. До края на февруари имам кастинги и търся деца от 5 до 12 години. В Бургас има поне четири-пет детски театрални школи, една от които беше и моята.

-          Накъде върви българският куклен театър?

-          Българският куклен театър е прекрасен. Той има чудесни традиции, с невероятни професионалисти на световно ниво, уникален е. Държавата преди години имаше правилно отношение, като изгради такива отдели и това създаде традицията. Благодарение на кукления театър аз съм посетила двайсет държави и съм играла на толкова много сцени. Освен това кукленият театър в България е много интересен. Той има много стабилна школа, създадена по времето на социализма. Това трябва да се признае. Ние прилагаме всички системи в нашето изкуство – и марионетки, и сенки, и ръчички, и ултравиолет, и петрушка, и явайка. И затова ми се играе много в кукления театър. Да играя интересни неща. Не мечтая за някаква специална роля, всичко ми се играе, всичко ми е интересно. Въпросът какво е решението на спектакъла. Може и пън да играя, но ако е направено интересно, решението е сполучливо, тогава е несравнимо. Аз кандидатствах навремето за драматична актриса, но ме приеха в „Кукли“. И не съжалявам, защото кукленият театър ми даде много, защото притежава невероятно много изразни средства. Те са благодат за театъра. Той ме направи актриса.

Димитър СТОЙКОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design