ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Христо Йоцов: Авторският ми концерт с Плевенската филхармония е един голям празник за мен

Култура
11.04.2018  |  14:05
1 547
Снимка: Николай Колев

Концертът на Плевенската филхармония на 29 март привлече вниманието на професионалисти и любители, защото с него бе отбелязана 35 години творческа дейност на един голям български музикант – Христо Йоцов. В зала „Катя Попова” под палката на маестро Деян Павлов премиерно бяха изпълнени три негови концерта: за виолончело със солист Анатоли Кръстев (световна премиера), за пиано – солист Надежда Йоцова и за ударни инструменти със солист автора.

Роденият в семейство на музиканти Христо Йоцов през 1960, завършва музикално училище и академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев.

От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия” печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия (1985) и в Германия (1986). В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Бигбенда на Българското национално радио. От 1989 води клас по ударни инструменти в отдел „Поп и джаз” в Националната музикална академия, професор.

Йоцов е свирил със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Том Харел и мн. др.

В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Автор е на музика и аранжименти за джаз формации, бигбенд, симфонична, филмова и театрална музика; програмата „Началото” за кларинет, ударни и камерен оркестър, Концерт за кларинет и симфоничен оркестър /2002, запис със СО на БНР/, Концерт за обой и симфоничен оркестър /2003 по поръчка на френския обоист Давид Валтер, изд. „Биладо”, Париж/, Концерт за маримба /2004 – I награда на IV конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми „Перкусия в 7/8” – Пловдив, запис от БНР/, Концерт за пиано „The Spirit of Jazz” – 2013, „Музикални моменти” за две пиана и ударни инструменти 2007, пиеси за кларинет и пиано /2006, изд. „Емерсон”, Лондон/.

От 1995 свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

 

- Проф. Йоцов, вие сте завършили Инструменталния факултет на Музикалната академия в София в класа на проф. д-р Добри Палиев, но много скоро след това започвате да правите аранжименти, да композирате... Как се случи това?

- Да, така ми тръгна животът. Джазовите музиканти отрано започваме да пишем музика, да импровизираме и при мен също стана така. Според мен това е най-правилният път, защото, когато е на сцената, човек най-добре усеща музиката и започва естествено да я създава.

Завърших Инструменталния факултет на Музикалната академия при проф. Добри Палиев и като всички мои колеги ще кажа, че той е човекът, който формира моя живот, моето отношение към всичко, което ме заобикаля. Много е важно да имаш такъв гуру!

- Вие имате афинитет към концертния жанр, което може би отново е свързано с вашата практика?

- Разбира се – това е естествено продължение... Аз съм израснал в семейство на музиканти и от малък слушам класическа музика. Освен това винаги досега съм писал не просто за да композирам, а съм имал предвид конкретни изпълнители. Първият концерт, който написах, беше за брат ми Борислав Йоцов – концертът за кларинет и оркестър. След това написах концерта за маримба и спечелих I награда от конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми „Перкусия в 7/8”, за който ме подтикна Мария Палиева – по-голямата дъщеря на Добри Палиев. Концертът за обой бе буквално поръчан от известния френски обоист Давид Валтер, който го популяризира и издаде в Париж... Концертът за пиано е посветен на моята майка и на дъщеря ми, която го представи тук, на плевенска сцена.

Написах и концерт за барабани и оркестър, защото такъв концерт не е писан по света – барабаните като солиращ, мелодичен инструмент, а не само ритмичен, джазов или рок, както е познат на хората.

Последният ми концерт е за виолончело, чиято световна премиера бе сега в Плевен. Той е посветен на Анатоли Кръстев, който от доста години ме подтиква да направя това, но аз имах известни резерви, защото никой в семейството не е свирил на струнен инструмент... А защо премиерата е в Плевен? Защото напоследък често имам професионални контакти с Плевенската филхармония и съм с прекрасни впечатления от оркестъра и от атмосферата, желанието на хората да правят нови неща, да са креативни.

- За първи път ли имате авторски концерт?

- Да, и аз съм много благодарен на Плевенската филхармония. Това е един голям празник за мен!

- Как съчетавате толкова различни дейности на изпълнител, композитор и педагог? Има ли смисъл в това?

- Огромен смисъл има в това. Лично аз бих искал да имам за учител човек, който в еднаква степен да ме респектира и като преподавател, и като изпълнител. Факт е, че навсякъде по света най-големите преподаватели са и страхотни изпълнители. Много е трудно да се съчетават тези неща, защото преподаването изтощава, но и зарежда. Научих се да балансирам между тях и сега съм много щастлив. Преподаването зарежда, защото контактът с младите хора, които са дейни, много информирани, любопитни и изискващи, определено те стимулират и държат във форма, на ниво.

- Какво ви дава музиката?

- Музиката е всичко за мен! Целият ми живот е музика! Композирането на симфонична музика ме прави много щастлив и вече 16 години работя в тази сфера. Правя го не по принуда, а за собствено удоволствие и сигурно се усеща, защото идва от сърцето, от радостта да правиш музика.

Въпросите зададе: Августина СЕРАФИМОВА

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design