ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Групата на художниците - седемдесет години творчески живот: Да съхраним духовното богатство на Плевен

Култура
31.10.2017  |  17:07
1 486
Мирослав МИНЧЕВ, директор на художествена галерия „Илия Бешков“, за голямото честване на 3 ноември
Мирослав Минчев

- Господин Минчев, предстои голямо събитие в културния живот на града ни – отбелязване 70 години творчески живот на Групата на плевенските художници. Как се готвим за него, какво е мястото на вашия екип от галерията?

 

 - Подготовката започна още от началото на годината, защото такова знаково събитие като седемдесет години организиран художествен живот е сериозна проява. Тогава се взе решение за отбелязването й. Групата е преминала през различни етапи от своето развитие и през тези периоди са се изявявали различни колеги и са давали своя принос за обогатяване на духовния живот в Плевен. Благодарение на добрата организация през годините се е поддържал духовният живот на Групата, подпомагани са изявите на нейните членове и това е допринесло за утвърждаването ни като творческа формация. Така че ние, днешните художници, членове на Групата, се опитваме да поддържаме това богато културно наследство, да го съхраним и да го продължим. Община Плевен, Представителството на СБХ – Плевен и ХГ „Илия Бешков“ са основните организатори и проявата бе вписана в културния календар на града. Благодарение на финансовата помощ на Общината успяхме да издадем и каталог на всички участници. Съвместно с ръководството на Групата (Представителството на СБХ) се свързахме с всички членове, съставихме анотации, направихме и биографичните справки, представихме всеки с негови творби. Каталогът бе готов и отпечатан в края на август и за неговото великолепно изпълнение заслуга имат колегите Иван Велчев, Валентин Асенов, Антония Караиванова, Албена Велизарова. На 4 септември направихме изложба във Велико Търново. С великотърновските художници правим много проекти заедно, тъй като част от плевенските художници са завършили във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. След това в Съюза на българските художници в София представихме изложбата и каталога на 10 октомври пред обществеността на столицата. Последният етап от представяне на плевенските художници по случай 70 години творчески живот ще е на 3 ноември в нашия град. Тук ще покажем пълната колекция от автори, членове на Представителството.

 

- Какво е характерното за приноса на нашите художници в духовността на нашия град за такъв дълъг период?

- Сложен въпрос... Най-важното е, че хората, които са били преди нас, от времето на 40-те години, са почувствали необходимостта от създаването на едно сдружение, където да представят своите творби, но постепенно и да се впишат в културния живот на града. Времената са били доста трудни. Най-напред са се опитвали да си извоюват изложбена зала и ателиета, а след време благодарение на културния живот се организират редица изложби. Постепенно плевенската общественост забелязва плевенските художници. Общината започва да подпомага нашите талантливи художници, набъбва художествената сбирка и благодарение на тези талантливи и предвидливи хора ние днес имаме една от най-големите художествени колекции. Така Плевен се превръща в един от най-интересните художествени градове. Тук започват да се случват национални изяви. Днес като продължение на тази традиция е утвърденото Национално биенале на малките форми, вече и с международно участие. Този културен живот го съхраняваме и развиваме. Днес ние имаме преклонение към хората, които са основали и толкова години са успели да развият творческото начало, че да създадем и галерия, и да имаме една от най-силните творчески художествени групи в България.

- Как ще протече представянето?

- Изложбата ще е ретроспективна и включва в експозицията всички автори от основаването на Групата до днес с по две произведения. Приветствие ще направи кметът Георги Спартански, ще участва и хор „Гена Димитрова“, а връх на тържеството ще бъде и връчването на традиционната награда на плевенските художници. Това е традиция - на 3 ноември, когато е Денят на Свети Пимен Зографски, патрон на българските художници, да даваме годишна награда. На всеки художник ще бъде връчен по един каталог. Изложбата ще бъде експонирана през целия ноември, за да могат да я разгледат гражданите и гостите на Плевен.

- Наближава важна дата – 10 декември. Как ще отбележите 140 години от Плевенската епопея?

- Готвим се за голямото национално честване – 140 години от Плевенската епопея. Художествена галерия „Илия Бешков“ притежава много творби, посветени на това историческо събитие. Благодарение на националната изложба „Подвиг, признателност, дружба“, чийто домакин бе Плевен, имаме много интересни и сериозни творби, създадени от изявени автори. Това е подходящ повод да изразим своето отношение към събитието и да покажем такива произведения в една богата изложба. Ще я открием на 5 декември и вече се готвим и за тази изява. Изложбата ще бъде до края на годината и мисля, че ще е един стойностен принос в обогатяване на палитрата на художествения живот, свързан със знаменитата годишнина.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design