ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Горилите могат да хитруват, особено ако става дума за „кокала“

Свят
03.01.2019  |  11:44
997
Досега се смяташе, че само човекът владее това майсторство, благодарение на когнитивните си умения
ThinkStock/Getty Images

 

Горилите могат да "хитруват" и притежават добри когнитивни способности, смятани досега само за човешки, установиха учени, наблюдавали поведението на маймуните в британски зоопарк, предаде Ройтерс. 
Учени от Бристолския университет закачили в заграждението на горилите игра, в която маймуните трябвало да придвижват фъстъци с пръчка. Накрая ядките падали и горилите можели да ги изядат като награда. Играта се оказала доста сполучлива и маймуните продължавали да играят, дори когато фъстъците свършвали.

 

Някои от тях обаче открили по-лесен начин да се сдобиват с лакомството. Те засмуквали ядките директно от закачената на стената игра, без да ги придвижват по сложния маршрут, предаде БТА.
"Това показва колко изобретателни са горилите, и че те могат да прилагат различни стратегии, за да се сдобият с храна" каза д-р Фей Кларк от Бристолския зоопарк. "Горилите показаха изумителна способност да решават проблеми", добави тя. Проектът е съвместна разработка на учени от Бристолския университет и Зоологическата градина на английския град. Целта му е да се упражняват и развиват когнитивните способности на горилите, коментира "Дарик". Играчката трябвало да бъде изработена от здрав материал, за да издържи на удара на маймуните. Една горила може да бъде седем пъти по-силна от човека. Освен това трябвало да бъде забавна, за да се връщат животните при нея. Макар че основното предназначение на играта е било да се създава добро настроение и удовлетворение у животните, учените вече разработват нови модели. Те ще спомогнат за по-подробно изучаване на умствените способности на маймуните и тяхната психика. "С помощта на играта можем да изучаваме и да измерим зрението, слуха и други когнитивните функции на горилите", уточнява Грей.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design