ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

  

Електрическият пазар и бушоните на бедността

Политика
20.01.2016  |  10:21
3 469

Стоица АРГИЛАШКИ

 

Ура, уважаеми читатели и приятели на Флагмана на свободната преса в Града на свободния дух- най-после се случи (не)очакваното, най-после имаме условия за свободен пазар в електрическите покупко-продажби! Започна истинската борсова търговия с ток!

Скептиците клатят мъдро глави и твърдят, че на новата електрическа борса ще има (не)реални сделки, ама нека все пак да видим кога ще се изложат!

Няма да се изложат, защото от близо месец тържището работеше в изпитателен режим. Не можело да се очакват „издънки”, казват от борсата.

Кибиците доволно потриват ръце. Вероятно очакват най-после този нечуван и невиждан досега начин на търговия да разтърси из основи монополизирания пазар и така да разбута статуквото „искаш не искаш, от нас ще купуваш стоката”. Т.е., понеже други няма, ние - монополистите, сме единствените, които ти осигуряваме жизнено важното удоволствие да си на светло и на топло и затова ти съдираме девет кожи от гърба.

Песимистите са ясни, за тях всяко подобно начало е обречено на неуспех, то е някаква „далавера”, „химера”, „мафиотска постановка” и т.н.

Апропо, тези няколко групи социално мислене не са за първи, нито за последен път в коментарите ми. Те са по-скоро извадка на различните типажи феноменология на българския дух през последния четвърт век. Трябва да Ви кажа съвсем искрено, че като си представя в действие въпросните герои на новото време, направо ме „удря” токът от отношението им към всичко, което се случва около нас.

Чудесно е, че имаме електрически пазар на едро. На него ще търгуваме около 5% (!) от онова, което се върти в ел.таблата на нацията. Не звучи много респектиращо, но, според изпълнителния директор на ел.борсата Константин Константинов: „Гарантирайки прозрачността и недискриминационния начин, по който всяка отговаряща на определени условия компания би могла да участва, по този начин се създава една конкуренция, а когато създаваме конкуренция на един пазар какво можем да очакваме – реално получаване на цените, които биха се влияли единствено от нивата на търсенето и на предлагането на дадена стока.” (словоредът и логиката са по БНР)

Да ме извини уважаемият г-н изп. дир. Константинов, но това, което той сподели в националния ефир е НИЩО неказване. Ня#КОЙ пак ни будалка, този път и с тока, освен с SMS-ите между премиер-министъра и подчинените нему изпълнителна и законодателна власт, което пък било в противоречие с Конституцията. Защо да е в противоречие, след като е в обръщение на политическата  борса, която е толкова прозрачна, колкото и електрическата!

 

Ваш:  St.Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

 

 

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design